Бердичів

міська рада

Сергій Орлюк зустрівся з представниками місцевих перукарень та салонів краси

IMG_20220111_110337

Міський голова Сергій Орлюк обговорив із бердичівськими перукарями актуальні проблеми, що виникають у сфері їхньої діяльності. Зокрема, представниці індустрії краси скаржилися на брак працівників, високі тарифи на комунальні послуги та тіньову роботу своїх колег – незареєстрованих суб’єктів господарювання.

За словами відвідувачок, вони відкривали заклади з дотриманням усіх вимог і стандартів, мають офіційні дозволи на здійснення підприємницької діяльності та надання перукарських послуг населенню. У веденні власної справи, наголошували, чітко дотримуються санітарних норм, справно сплачують податки та платежі, офіційно працевлаштовують майстрів. Останні ж масово йдуть “у тінь” і працюють нелегально, уникаючи сплати податків і створюючи нездорову ситуацію на ринку. Окрім того, нові тарифи на комунальні послуги виявилися непідйомними для багатьох салонів краси, чиї власники нині всерйоз задумуються над закриттям закладів.

Робота тіньових суб’єктів господарювання, у свою чергу, звернув увагу Сергій Орлюк, це не лише міська, а й загальнодержавна проблема. Згідно чинного законодавства, підкреслив, представники місцевого самоврядування, не мають права безпосередньо втручатися у приватну діяльність, регламентувати її чи перевіряти. Цим займаються контролюючі органи – Державна служба України з питань праці, Держпродспоживслужба, Державна фіскальна служба тощо.

До того ж, як зазначила присутня на зборах начальниця відділу транспорту, торгівлі та якості надання послуг управління економічного розвитку Бердичівської міської ради Валентина Бородій, позапланові перевірки суб’єктів господарювання вищезгаданими органами можливі лише на підставі письмових скарг громадян.

Тому наразі вирішення проблеми із нелегальним наданням жителям громади різноманітних послуг значною мірою залежить від свідомості і небайдужості самих бердичівлян.

Що ж до комунальних тарифів, то вони встановлені уповноваженими органами з урахуванням економічної ситуації та у розмірі економічно обґрунтованих витрат, пояснили представники міської влади.

Останні новини