Бердичів

міська рада

Інформація щодо новацій у сфері застосування РРО з 01 січня 2022 року

Pls_info

Про обов’язок застосування РРО з 1 січня 2022 року

Бердичівська ДПІ нагадує, що з 1 січня 2022 року є обов’язковим застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) або програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) платниками єдиного податку другої-четвертої груп, які проводять готівкові розрахунки.

Відповідно до вимог п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України РРО або ПРРО не зобов’язані застосовувати лише платники єдиного податку першої групи.

Звертаємо увагу підприємців – платників єдиного податку ІІ-ІV груп на необхідності завчасної реєстрації РРО чи ПРРО у контролюючих органах з метою дотримання вимог чинного законодавстваУкраїни. Електронний кабінет надає можливість подання суб’єктами господарювання заяв для реєстрації РРО/ ПРРО (за формою № 1-РРО або № 1-ПРРО) в режимі онлайн.

Штрафи за порушення вимог використання РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року

Бердичівська ДПІ інформує, що відповідно до норм чинного законодавства за порушення вимог Закону про застосування РРО до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги) при проведенні розрахункових операцій з використанням РРО/ПРРО або розрахункових книжок на неповну суму вартості товарів або послуг; непроведенні розрахункових операцій через РРО/ПРРО з фіскальним режимом роботи; невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання, відповідно до ст. 17 Закону застосовуються наступні фінансові санкції:

– 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

– 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Зверніть увагу! З 1 січня 2022 року штрафи за ці порушення зростуть до 100 та 150 відсотків відповідно.

Реєстрація ПРРО через Електронний кабінет

За допомогою особистого ключа або інших способів електронної ідентифікації здійснюємо вхід до приватної частини Електронного кабінету, який розміщено за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login

2. Для реєстрації ПРРО знаходимо та створюємо електронний документ за формою № 1-ПРРО «Заява про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій» (J/F1316602).

3. При заповненні заяви за формою № 1-ПРРОнеобхідно вказати дані:

а.)в розділі 1 «Дія» обираємо комірку «Реєстрація»;

б.)в розділі 2 «Дані щодо суб’єкта господарювання» зазначається:

– найменування/прізвище, ім’я, по батькові;

– податковий номер/серія (за наявності) та номер паспорта;

– ІПН (для платників ПДВ).

в.)в розділі 3 «Дані щодо господарської одиниці» зазначається:

– Ідентифікатор об’єкта оподаткування та КОАТУУ (згідно з присвоєним суб’єктом господарювання при наданні Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність за формою № 20-ОПП). Для фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку у яких відсутні господарські одиниці у поле ідентифікатор об’єкта оподаткування проставляється значення «00000000» та в полі КОАТУУ – значення населеного пункту місця реєстрації;

– назва ГО – для відображення у розрахунковому документі;

– адреса розміщення ГО (програмно-технічного комплексу самообслуговування) – для відображення у розрахунковому документі;

– назва платіжної системи (для платіжної організації платіжної системи (учасника платіжної системи)– для відображення у розрахунковому документі за умови якщо суб’єкт господарювання є учасником такої платіжної системи.

г.) в розділі 4 «Дані щодо ПРРО» зазначається:

– Тип ПРРО;

– Назва ПРРО (як приклад «Каса», «Термінал», «ПТКС», «Сайт»);

– Номер ПРРО – вказується номер ПРРО, який в межах кожної окремої господарської одиниці має бути унікальним;

– фіскальний номер ПРРО при виконанні дії «Реєстрація» не зазначається.

д.) в розділі 5 «У разі відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу здійснення розрахункових операцій до моменту належного встановлення зв’язку:» ставиться позначка:

– не здійснюється (ПРРО не працює в режимі офлайн) – при застосуванні ПРРО виключно в режимі онлайн та у такому разі ПРРО не зможе працювати за відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу;

– здійснюється (ПРРО може працювати в режимі офлайн) – надає можливість застосовувати ПРРО за відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу;

– здійснюється (застосовується резервний РРО згідно з п.13 розділу V Порядку) –у такому випадку за відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером контролюючого органу застосовується резервний РРО.

е.) в розділі 6 «Прошу до стандартної кількості (2 тис. фіскальних номерів) додатково видати фіскальні номери у кількості:» проставляється значення (тільки для ПРРО, які мають позначку «здійснюється (ПРРО може працювати в режимі офлайн)»).

є.) в розділі 6 «Підписант» зазначається посада та дані підписанта.

4. Виконуємо перевірку та у разі відсутності помилок, зберігаємо, підписуємо та направляємоЗаяву на обробку.

5. Через короткий проміжок часу перевіряємо отримання квитанції про обробку Заяви, та у разі успішної обробки у квитанції отримуємо: «Документ прийнято» «Інформація – ПРРО “Назва каси” з локальним номером “Номер каси” призначено фіскальний номер “Фіскальний номер ПРРО”».

6. Наступним кроком є подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються в ПРРО) форма № J/F1391801.

За умови попереднього подання та успішної обробки повідомлення про касирів за формою J/F1391801 можна здійснити завантаження програмного забезпечення ПРРО з офіційного вебпорталу ДПС, яке розміщено у банері «Програмні РРО» та доступні за посиланням:

https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/.

Вхід в ПРРО (додавання сертифікатів) здійснюється за допомогою ключа касира/старшого касира, щодо якого суб’єкт господарювання подав Повідомлення за формою J/F1391801.

Про обов’язок ведення обліку товарних запасів суб’єктами господарювання

Бердичівська ДПІ інформує, що відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).                                            

Бердичівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області