Бердичів

міська рада

День Соборності України відзначили у Бердичеві (ФОТО)

1-10

Заклики до єднання України – її Півночі, Півдня, Центру, Заходу та Сходу –  лунали у Публічній бібліотеці бердичівської громади. Українці мають пам’ятати: сильною нація є лише тоді, коли єдина, і тоді не страшний їй будь-який ворог. Учні шкіл, представники влади й громадськості, мистецькі таланти, працівники бібліотечної галузі Бердичева взяли участь у Годині Державності «Нам берегти тебе – Соборну і Єдину», присвяченій Дню Соборності України.

В історії становлення незалежної України особливе місце посідає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Української Народною Республікою прийнято відзначати як День соборності України – свято рідного краю, свято  держави. Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, ідея соборності стала загальнонаціональною мрією, невід’ємною частиною всіх українських визвольних програм наступного періоду.

Важкий шлях пройшла Україна, щоби здобути незалежність і соборність своїх земель… І ось події 2013-2014 років – політичні скандали, фальсифікації, розділення понять «Схід» і «Захід», питання мови та поділ на «своїх» і «чужих», Революція Гідності, Небесна Сотня, окупація Криму, війна на Сході, тисячі загиблих героїв-захисників та захисниць… Вже який рік щодня, щогодини завдяки чоловікам та жінкам, серед яких і наші славні земляки-бердичівляни, Україна доводить своє право бути суверенною, єдиною державою. Молодь Бердичева вірить у те, що територіальна цілісність, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Українці, за переконанням організаторів заходу, мають бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ зможуть досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться нащадки.

Утворений у бібліотеці «живий ланцюг» нагадав події січня 1990-го року й одну з найяскравіших подій часів відродження незалежної соборної демократичної України, коли на згадку про проголошення Акту Злуки близько 3 мільйонів людей, узявшись за руки, створили величезний ланцюг від Івано-Франківська до Києва (через Львів).  

Тепло дружніх рук здатне зігріти та об´єднати, не сумніваються учасники Години Державності: якщо українці навчаться жити разом, навчаться поважати один одного, однаково бачити спільне майбутнє, то буде єдиною та успішною Україна – незалежно від того, де хто народився й живе, якою мовою мислить і розмовляє.

Говорячи про соборність та незалежність, потрібно пам’ятати, що їх українці виборювали не одне століття, зазначив у своєму виступі міський голова Сергій Орлюк. День Соборності, зауважив, то не лише про державу: цей день є дуже важливим у контексті зв’язку поколінь. Українці не просто воювали за свої родини, за своє подвір’я – вони воювали за землю, на якій живуть. Так само, як роблять це нині бійці української армії. Особливого значення поняття «незалежності», «неділимості» набувають тоді, коли відстоюєш їх зі зброєю у руках. Сергію Орлюку приємно усвідомлювати, що у бердичівській громаді знають і пам’ятають про кожного бійця – про тих, хто геройськи загинув, про тих, хто сьогодні б’є ворога на полі бою.

День Соборності – то те, що про людей, переконаний міський голова. Про людей, котрі формують націю, і завдання нинішнього покоління бути гідними нації, що її воно представляє – не ховати очі тому, що ти – українець, згадувати про український славень не лише на офіційних урочистостях, жити Україною. І буде тоді вона потужною та успішною.  

Героїв усіх часів, котрі віддали своє життя за Україну – вільну, незалежну, квітучу – присутні на заході вшанували покладанням квітів до Меморіалу «Слава Героям!», до пам’ятника Тарасу Шевченку та меморіальної дошки Герою України В’ячеславу Чорноволу.