Бердичів

міська рада

Сергій Орлюк зустрівся з представниками конфесій бердичівської громади

IMG_20220221_113341

Таким колом вони спілкувалися близько року тому – Бердичівський міський голова та представники різних конфесій громади Бердичева. Тоді Сергій Орлюк оголосив «зелене» світло всім добрим починанням та ініціативам з боку священиків. Минув час, і сьогодні країна знаходиться у вкрай непростій ситуації. Міський голова знову запросив очільників парафій та общин на зустріч.

Насамперед, Сергій Орлюк подякував присутнім за те, що відгукнулися на пропозицію присвятити суботні й недільні служби молитві за Україну та українців. З його слів, чимало прихожан схвально оцінили цю ідею. Зрештою, все – у руках Господа і у всіх справах повинно бути Боже благословення, вважає міський голова.

26 лютого, інформував, о 16:00, на головній сцені Бердичева, що на площі Центральній, відбудеться загальноміська миротворча молитва. Влада готова всіляко організаційно допомогти представникам церков у цій події, але головний «сценарій» – за самими настоятелями. Світло незмінно «зелене», і міський голова не сумнівається, що спільна єдина молитва різних за віросповіданням людей не викличе жодних непорозумінь.

Один з його найголовніших ворогів сьогодні – формалізм, наголосив міський голова, і у зв’язку з цим – прохання: не чекати запрошень на загальноміські свята й заходи – приходити за покликом душі. Відчуваєш потребу – маєш бути серед людей, зі своєю громадою, можливо, зі своїми прихожанами.

Стати сполучною ланкою між владою та вірянами закликав присутніх Сергій Орлюк. За кожним настоятелем, пастирем – сотні людей, а у людей – проблеми, що їх ті або не в змозі вирішити, або не знають, як, або через ще якісь причини. Священику по силах виступити свого роду містком між його прихожанами та тими, хто готовий взятися за вирішення проблем.

Окрема тема, піднята Сергієм Орлюком перед служителями Церкви,  – волонтерський рух. Серед прихожан кожної конфесії – є й дорослі, й молодь, пояснив, є люди з певними знаннями, досвідом і головне – з бажанням допомогти у разі потреби. Враховуючи напружене сьогодення, громаді потрібні ті, хто би добровільно й з готовністю зміг надати, припустимо, медичну допомогу чи взяв участь у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Головне те, звернув увагу міський голова, що є фахівці, готові кваліфіковано проконсультувати з цих питань, навчити, показати. Справа – за населенням. У разі необхідності влада готова посприяти в організації спеціальних занять та тренінгів, і священики стануть одними з перших, кого запросять взяти участь у таких заходах, запевнив Сергій Орлюк.

У час, що його нині переживає Україна, настоятелі парафій та общин мають виступити у багатьох ролях – і, власне, пастирів, і керівників, на яких, у значній мірі, лягає висока відповідальність, і психологів, підсумував на завершення міський голова. Так, Бердичів здавна вважають містечком військовим, а ще, переконаний, Бердичів повинен бути містом людей багатих духовно. Такі ж бо не нашкодять, а рухатимуть його до успіху.