Бердичів

міська рада

У рамках угоди про співробітництво бердичівські освітяни відвідали польське місто Ченстохова

изображение_viber_2022-01-25_17-01-57-147

Результатами робочої поїздки до польського Ченстохова діляться бердичівські освітяни. Про зацікавленість у взаємній співпраці обидві сторони заявили ще під час знайомства влітку минулого року: тоді польські друзі завітали до Бердичева на День міста та Дні Польської культури. Заява вилилася у візит групи педагогів із Ченстохова, очолюваних заступником Президента міста Річардом Стефаняком та очільником місцевого відділу освіти Рафалом Пьотровскі. За підсумками візиту, було укладено угоди про взаєморозуміння та співробітництво між освітніми закладами Бердичева й Ченстохова.

Так бердичівська 2-га гімназія, 15-й ліцей та дитсадок № 7 кожен отримав «свого» партнера у Ченстохова – відповідно, початкову школу № 24, комплекс економічних шкіл та муніципальний дитячий садок № 37. Поляки детально ознайомилися з діяльністю колег, і ось настав час візиту-відповіді.

Легендарна «Червона рута», уривок із «Contra spem spero» Лесі Українки, прапори України й Бердичева, стенди, присвячені взаємовідносинам Бердичева й Ченстохова – так польські педагоги зустріли колег з України. Зустріли, як давніх знайомих, адже вже встигли дистанційно попрацювати на методичних засіданнях та спільних педагогічних радах. Так само у режимі онлайн відбулися презентації кафедр та підрозділів навчальних закладів: математики спілкувалися з математиками, філологи – з філологами і т. д.

Наразі вимальовується кілька головних тем, що активно обговорюються сторонами: обмін учнями та робота над спільними проєктами на основі грантів від ЄС. Педагоги з обох міст володіють потужними професійними якостями, мають чимало напрацювань та чітке бачення сучасного освітнього середовища – тим цікавіше буде співпрацювати, прогнозують у Бердичеві.

Освітян підтримує міський голова. На його переконання, важливо виходити з-за меж міста і не «варитися» весь час у власному досвіді й знаннях. Про Бердичів мають знати у світі, вважає Сергій Орлюк, молодь повинна мати можливість цей світ побачити, повчитися кращому, аби, зрештою, втілити те краще у себе на Батьківщині.