Бердичів

міська рада

У Бердичеві демонтували обеліск червоним щорсівцям, загиблим у боях з січовиками Петлюри (ВІДЕО, ФОТО)

1-6

У місті демонтували обеліск учасникам громадянської війни, розташований біля Центрального універмагу.

Згідно історичних відомостей, у кінці лютого-на початку березня 1919-го року Січові стрільці Симона Петлюри, котрі йшли на Київ, намагалися закріпитися у містах на підступах до української столиці. 7 березня січовики оволоділи Бердичевом. У бій з українцями вступила червона дивізія під командуванням Миколи Щорса. 19 березня у місті було встановлено радянську владу. Наступного дня відбулося поховання загиблих щорсівців. Так у центрі міста з’явилася братська могила, кількість похованих у ній невідома. 7 листопада 1927 року на могилі встановили пам’ятник.

У 2016 році, відповідно до законів про декомунізацію, в області прийняли рішення про демонтаж пам’ятника. Втім, у місті, обґрунтовуючи це певними процедурними моментами, обеліск залишили на місці. Мовляв, не на часі.

Почалася повномасштабна агресія росії проти України… Як і понад сторіччя тому, славне українське військо доблесно воює проти людоненависницького режиму та його кривавої орди маніяків, збоченців, мародерів. За ініціативи міської влади Бердичева, було зроблено усе необхідне задля оперативного закриття усіх процедурних питань в законодавчому полі щодо подальшої долі більшовицького символу. Час настав.