Бердичів

міська рада

Автор проєкту «Тракторіада», польський мандрівник і волонтер Марчин Обалек готовий взяти до своїх експедицій бердичівлян

IMG_20220515_105409-3

Для багатьох в Україні слово «поляк» перекладається нині, як «побратим», «друг», «помічник», «волонтер». Саме така людина зібрала навколо себе усіх охочих у молодіжному центрі «М-Формація».

Марчин Обалек… Із самого початку широкомасштабних воєнних дій пан Марчин взявся допомагати Україні та Бердичеву: займався українськими біженцями у Польщі, з десяток разів зі своїми однодумцями доставляв гуманітарний вантаж до України з Білостока.

Але в «М-Формації» присутні змогли побачити й почути Марчина Обалека в його звичній, багаторічній іпостасі – мандрівника, дослідника, просвітника. А до того ж – відкритого до спілкування, знаючого толк у гуморі автора відомого у світі проєкту «Traktoriada».

Здається, простіше назвати місця на планеті, що їх не об’їздив трактор із біло-червоним прапором та паном Марчином за кермом. Їм підкорювалися сніги, пустелі, гори, джунглі. Свою розповідь у Бердичеві мандрівник присвятив здебільшого подорожі Південною Америкою.

25 тисяч кілометрів у дорозі… За той час Марчин Обалек & трактор в яких лише місцевинах не побували: заїжджали на висоту 5,0 тис. м. над рівнем моря, потрапляли на справжню революцію, долали «Дорогу смерті». Іноді, розповідає мандрівник, здавалося, що там, де він, – початок цивілізації. І було круто розповідати місцевим мешканцям про далеку-далеку країну, де буває сніг, де зустрічаються зубри й ведмеді, де мешкають гарні, добрі люди – про рідну Польщу.

Подібні подорожі – повні ризиків: тут тобі і суцільна небезпека, яка бігає, повзає, літає, тут тобі і шанс підхопити якусь незвичайну для Європи інфекцію (зрештою, пан Марчин, таки, привіз до Польщі «заморську» хворобу, і вартувало чималих зусиль її позбутися). При цьому, його експедиція примудрялася проводити археологічні дослідження та займатися просвітництвом. І мало не всюди чоловіка супроводжував його вірний залізний чотириколісний  супутник. Його довелося залишити там – в Амазонії, нині Марчин Обалек курсує вже іншим трактором.

І його тривала багаторічна подорож не завершується, оголошує, зараз іде набір до чергової експедиції. Українців, до речі, у мандрах з ним ще не було, зауважує пан Марчин, так що у бажаючих є шанс скласти йому компанію.

Так само, як у Бердичева є можливість провести щось на кшталт «трактор-фесту» з трактором із польським стягом у ролі хедлайнера. У цій ідеї шановного гостя підтримав Бердичівський міський голова. Сергій Орлюк вже не вперше спілкується з Марчином Обалеком, і це знайомство, вірять обидва, здатне принести гарні плоди.