Бердичів

міська рада

Найближчі кілька днів громадський транспорт у Бердичеві не їздитиме – немає пального

IMG_20220508_140050-1

Критична ситуація з пальним у місті стала причиною скликання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У неділю не вийшов на маршрути громадський транспорт: причина, начебто, – відсутність пального. Зі слів керівника АТП-11837 Ігоря Плісака, наразі їхній транспорт розвозить працівників кількох підприємств, згідно договірних зобов’язань. На питання міського голови, чи є можливість виїхати на маршрути у понеділок, відповів, мовляв, ні, немає.

Першочергово, на думку перевізника, потрібно розглянути можливість підняття тарифу на проїзд (на проїзд у приміських, міжміських та міжобласних маршрутах, звернув увагу, вже певний час взагалі діють відпускні ціни). Друге – організувати таким чином, аби водії маршруток могли заправлятися на АЗС позачергово.

Всі бачать ціни на заправках, тому не мають жодних ілюзій з приводу даної проблеми, зазначив у свою чергу перший заступник міського голови Артем Азізов. Але, коли припустити, що вже завтра тарифи на проїзд будуть відповідати заявленим перевізниками, то чи з’явиться пальне на АЗС?.. Втім, зрозуміло, що завезення пального з Європи, скоріш за все, відобразиться на цінах, тож від перевізників чекають економічного обґрунтування підняття тарифу (таке обґрунтування в АТП намагатимуться скласти вже до найближчого вівторка).

У місті має бути створено недоторканий запас пального суто на випадок виникнення надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Окрім того, вирішили на комісії, стратегічним та поточним запасом пального мають бути забезпечені комунальні підприємства.

Певну ясність у проблему, сподівається міський голова, повинна внести його зустріч із головою обласної ВА та мерами Асоціації міст України, що запланована на понеділок 09 травня. Окрім того, у Бердичеві звернуться з відповідними листами до Уряду України, а також до обласної та районної військових адміністрацій.

У той самий час, за інформацією з відкритих джерел, дефіцит пального спостерігається у багатьох містах України, у тому числі й у Житомирі.

Голова обласної ВА на своєму Телеграм-каналі констатував наступне:

Влада від початку війни робить все необхідне, щоб забезпечувати паливом, не лише армію, медиків, рятувальників, поліцію, а й надавати можливість вільно пересуватися простим громадянам. Навіть коли на Житомирщині ворогом було підступно знищено 3 нафтобази, область все одно була забезпечена паливом.

11 днів тому ворог завдав удару по найбільшому виробнику палива в Україні – Кременчуцькому нафтопереробному заводу. Зараз головним джерелом постачання палива є поставки від наших західних партнерів. Проте через блокаду Росією морських шляхів та наших портів, ми не маємо можливості отримувати великі партії цим звичним раніше напрямом. Протягом останнього тижня Президент й Уряд ведуть роботу з нашими нафтотрейдерами й постачальниками щодо доставки палива зі всього світу. Вибудовуються нові логістичні маршрути, які дозволять щонайближчим часом стабілізувати ситуацію на заправних станціях.

Паралельно з цим, опрацьовується питання ціноутворення на паливо у таких складних обставинах. Необхідно знайти оптимальний механізм, який дозволить постачальникам ефективно працювати та забезпечувати країну й регіон пальним, виходячи з ринкових цін на цей важливий та водночас, дефіцитний ресурс. Маємо розуміти, що зараз є чіткі пріоритети забезпечення паливом. Це – Збройні сили, спецслужби, аграрії та підприємства критичної інфраструктури.

Тому звертаємось до громадян із закликом – без крайньої потреби не використовувати особистий автотранспорт. За прогнозами влади в країні, ситуація на ринку палива має стабілізуватися протягом найближчих одного-двох тижнів”.

А бердичівлянам поки потрібно налаштуватись на те, що найближчі кілька днів громадський транспорт у місті не їздитиме.

Примітка: протокол засідання комісії з питань ТЕБ та НС із повним переліком запланованих заходів буде оприлюднено на сайті Бердичівської міської ради.

Останні новини