Бердичів

міська рада

Продовольча криза та голод: чи загрожують вони Україні?..

014-2

Центр продитії дезінформації при РНБО України розвінчує черговий фейк від російської пропаганди, мовляв Україні загрожують продовольча криза та голод.

⚠ Сьогодні російські медіа активно ширять меседжі про масований вивіз продуктів харчування з України та іронізують щодо зростання цін на пальне, що, на їх думку, неминуче призведе до подорожчання та нестачі харчів.

❗ Насправді ж Україна виробляє достатньо зернових, але наразі існує потреба валютної виручки від їх експорту для стабілізації економіки країни.

✅ Минулого року в Україні був рекордний врожай, що сьогодні зберігається на елеваторах. У 2021 році зібрано 85,7 млн тонн зернових і зернобобових культур, що на 32% перевищило показники 2020 року:

🌾 пшениці – 32,07 млн. т
🌾 кукурудзи – 41,87 млн. т
🌾 ячменю – 9,42 млн. т
🌾 жита – 593,9 тис. т
🌾 вівса – 471 тис. т
🌾 проса – 204,2 тис. т
🌾 сорго – 173,9 тис. т
🌾 гречки – 106,0 тис. т
🌾 рису – 48,6 тис. т
🌾 тритикале – 32,3 тис. т
🌾 інших зернобобових культур – 681 тис. т

🌻 З інших сільгоспкультур в Україні минулого року було зібрано 16,38 млн тонн соняшнику, 10,8 млн тонн цукрових буряків, 3,5 млн тонн сої, 2,92 млн тонн ріпаку та 42 тис. тонн олійного льону.

❗Тут варто зауважити, що щорічно Україна споживає до 8 млн тонн пшениці та до 7 млн тонн кукурудзи. Що стосується соняшникової олії, то країна володіє її запасами, яких вистачить на 5 років, а цукру – на 1,5 роки. Водночас не варто забувати про те, що влітку очікується врожай озимих.

✅ У 2022 році аграрії очікують врожай на рівні 65% торішнього, оскільки посівна ярових культур почалася у квітні в усіх областях, крім Луганської. На Заході України було збільшено посівні площі під овочі «борщового набору». Сьогодні різними сільгоспкультурами вже засіяно 8,6 млн. гектарів, що лише на 24% менше від минулорічних показників.

⚠ Але посівна – це лише одна зі частин складного питання продовольчої безпеки. Через блокування портів ситуація може ускладнитися під час збору врожаю в липні та серпні, оскільки є ймовірність утворення проблеми зберігання зерна через нестачу об’ємів елеваторів. Також на продовольчу безпеку країни впливатимуть наслідки паливної кризи.

❗Війна в Україні також є джерелом напруженості на ринках кормової сировини для тваринництва. Втім, виробництво свинини в Україні залишається стабільним – щороку виробляється близько 750 тис. т.

⚠ Крім того, у 2022 році Україна може зіткнутися з дефіцитом овочів. Очікується, що через війну ми недоотримаємо 71% врожаю баклажанів, 68% помідорів, 58% перцю, 46% цибулі, 45% огірків, 38% моркви, 36% картоплі, 35% буряку та 32% капусти.

💰 Водночас, через війну росії проти України вперше за 30 років відбулося зростання світових цін на продукти харчування на 12,6%. І це рекорд! Та здорожчання продовжиться, оскільки світовий лідер експорту зерна – Індія – оголосила про зупинку експорту в зв’язку з посухою.

🇺🇦 В 2020-2021 роках Україна була четвертим за розмірами експортером зерна в світі та здійснювала 10% світового експорту пшениці. Це забезпечувало харчування близько 400 млн осіб. Блокуванням українських портів росіяни спричинили умови для світової продуктової кризи. Тепер 5% населення планети можуть зіткнутися із нестачею харчування і цивілізований світ вже зараз почав пошуки механізмів порятунку країн, яким справді загрожує голод, шляхом експорту надлишків українського зерна.

❌ В новітній історії людства росія вже виступала каталізатором соціальних подій, що спричинили голод. Сьогодні російські окупанти вивозять зерно з тимчасово окупованих районів, де було зосереджено близько 1,5 млн тонн зернових. І цей запас, окрім іншого, передбачався ще і для внутрішнього споживання та посівної.

Отже, завдяки тому, що в нашій країні вирощується достатньо зернових та овочів, голод Україні не загрожує. Але все ж війна росії проти України, паливна криза та відсутність валютної виручки від експорту зернових, а також зумовлені цими факторами світові економічні процеси призведуть до загального зростання цін на продовольство та певного його дефіциту.