Бердичів

міська рада

Дерусифікація, декомунізація, деколонізація – роз’яснення Міністерства культури та інформаційної політики України

Дерусифікація-1

📌Через повномасштабне вторгнення росії запит на заміну радянського й російського спадку на український в нашій державі значно активізувався. Дерусифікація, декомунізація та деколонізація – це своєчасні процеси в історії сучасної України. Але всі ці процеси мають проходити цивілізовано.

‼️ Наразі проведено громадські обговорення та ініційовано створення дорадчого органу – Ради при МКІП та УІНП, яка займатиметься питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації. Органи місцевого самоврядування у діалозі з суспільством мають приходити до спільного рішення щодо демонтажу чи перенесення пам’ятників та інших об’єктів радянського минулого й далі координувати його з Радою.

У зв’язку з активним очищенням громадського простору від монументів та інших об’єктів, котрі були покликані закріплювати в Україні російські пропагандистські наративи, та запитами від громадян та органів місцевого самоврядування, МКІП разом з Українським інститутом національної пам’яті зібрали ключову інформацію щодо законодавчої рамки відповідних процесів.

Всі деталі – за посиланням: https://mkip.gov.ua/news/7234.html

За інформацією Житомирської ОВА