Бердичів

міська рада

У Бердичеві громада долучилася до обговорення перегляду тарифу на проїзд громадським транспортом

DSC_0290-4

Перегляд тарифу на перевезення пасажирів громадським транспортом став предметом обговорення на зібранні за участі представників бердичівської громади, перевізників та міської влади – міського голови Сергія Орлюка, спеціалістів управління економічного розвитку, секретаря та депутатів міськради.

Передумови для перегляду діючого тарифу (нині, нагадаємо, він становить 8 гривень) озвучила головна спеціалістка відділу транспорту, торгівлі та якості надання послуг управління Тетяна Літвінчук. За її інформацією, питання підвищення вартості проїзду постало, з-поміж іншого, у зв’язку зі стрімким зростанням вартості паливно-мастильних матеріалів, їх дефіцитом на АЗС регіону, а також тим фактом, що діючий тариф не забезпечує рентабельність роботи перевізників.

Фахівчиня озвучила також цифри й відсотки зростання усього необхідного для повноцінної роботи громадського транспорту – як то дизпаливо, автогума, ціна за кубометр природного газу тощо (подекуди відсоток підвищення становив за 200 %). Присутніх ознайомили і з розрахунковими тарифами від перевізників (цифри коливалися від 12 грн до 20-21 грн). Для порівняння представлено було тарифи на проїзд в інших містах Житомирщини й України, а також означено, які, власне, покращення у місцевій сфері перевезень має забезпечити новий тариф (див. інфографіку).

Після презентації приступили до обговорення. Зауваження на адресу перевізників прозвучали мало не від усіх – і від громади, і від народних обранців, і від Сергія Орлюка особисто. Підвищення вартості проїзду, заявили, як мінімум, повинно означати:

  • Належний технічний стан маршруток;
  • Дотримання графіків руху;
  • Пристойну поведінку водіїв під час виконання ними своїх обов’язків (паління, кава й розмови по телефону під час руху, ставлення до людей похилого віку та осіб з інвалідністю).

Зрештою, люди з розумінням ставляться до можливого перегляду тарифу, доносили до перевізників виступаючі, але мова йде про те, аби прямо пропорційно вартості проїзду зростала й якість обслуговування. А з цим, як засвідчило минуле підвищення, у Бердичеві є проблеми.

Перевізники традиційно намагалися довести, що при існуючих тарифах говорити про будь-яке покращення – марна справа. Проблеми – у відсутності водіїв (багатьох мобілізували до ЗСУ), у заправці на АЗС (часто не пускають поза чергою) і, взагалі, у тому, що жодного разу місто не затверджувало запропонований ними розрахунковий тариф. Щодо порушень умов договорів з боку водіїв, то чітко заявили присутнім: є порушення – має бути фото- чи відеофіксація. Тоді, обіцяли, вживатимуть заходів.

Свої зауваження висловив перевізникам і міський голова. Так, зокрема, Сергій Орлюк з’ясував ймовірність запуску маршрутів, які на сьогодні призупинили свою роботу, звернув увагу на необхідність розгляду можливості запуску маршруту на с. Підгородне, зупинився на питанні заправки маршруток на місцевих АЗС. Сторони зійшлися на тому, що вже 28 червня у другій половині дня перевізники представлять уточнені графіки руху громадського транспорту з урахуванням переглянутого тарифу. Озвучив Сергій Орлюк й орієнтовну майбутню вартість проїзду – 12 гривень.

І підсумував, звертаючись до перевізників: як ті ставитимуться до дотримання умов укладених договорів, так і громада, зрештою, відповість, коли настане час укладання нових угод.