Бердичів

міська рада

22 червня – День скорботи і вшанування пам‘яті жертв війни в Україні

1-24

22 червня українці схиляють голову у скорботі, віддаючи шану світлій пам‘яті мільйонів своїх співгромадян, життя яких обірвала та скалічила страшна війна, що увірвалася на територію України 22 червня 1941-го року. У кривавому протистоянні двох режимів Україна понесла колосальні втрати – понад 9 мільйонів осіб, які загинули під час бойових дій, через окупаційний терор та голод в тилу, через непосильну роботу та примусовий вивіз.

На території України тривали найзапекліші бої, спричинивши нищівні збитки промисловості, сільському господарству, містам і селам. За два тижні після першого бомбардування Києва Бердичів опинився у німецькій  окупації, що тривала майже два з половиною роки.

Нацистсько-радянська війна стала кривавою сторінкою в історії нашого міста та всієї України. І, на жаль, не останньою. Нині, коли українська держава мужньо протистоїть загарбницькій росії і кращі сини й доньки віддають життя за рідну землю та волю, відстоюючи демократичний вибір свого народу, кожен усвідомлює усю глибину трагедії, яка сталася 81 рік тому.

В Україні та Бердичеві пам’ятають про тих, хто ціною невимовних страждань та власного життя виборов перемогу у 2-й Світовій, зламавши хребет гітлерівському нацизму. З нагоди Дня скорботи міський голова Сергій Орлюк поклав квіти  до Меморіалу «Слава героям!». Пам’ять жертв війни вшанували хвилиною мовчання.

Останні новини