Бердичівське управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що протягом минулого року в Житомирській області було зареєстровано 6 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 7 осіб, в т. ч. 1 дитина 15 років (жителі Андрушівського, Новоград-Волинського, Овруцького 2 випадки, Олевського та Черняхівського районів). Випадок в Овруцькому районі закінчився летально (дорослий чоловік). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: м’ясна та рибна тушонка, риба в’ялена та консервовані кабачки.
В поточному році станом на 01.07.2022 вже зареєстровано 7 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 8 дорослих осіб (жителі Овруцького та Олевського районів по 2 випадки, Любарського, Романівського та Брусилівського районів – по 1). Причинами отруєння стали також продукти домашнього виготовлення: риба сушена, рибні консерви в томаті та м’ясна тушонка.
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах, яка при відсутності специфічного лікування призводить до летальних випадків. Збудники ботулізму виробляють токсин – найсильніший з усіх відомих отрут біологічного походження. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх смакових властивостей.
Основним у попереджені випадків ботулізму є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше вимито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не стійкий до кислого середовища.
Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
- купуючи харчові продукти у торгівельній мережі, звертайте увагу на належне маркування та умови зберігання даної продукції.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Дотримуйтеся цих нескладних правил, це допоможе вберегти Ваше здоров’я і здоров’я Ваших близьких!