Бердичів

міська рада

За обігрів горищ, підвалів та під‘їздів платитимуть усі, а переходити на індивідуальне опалення можна лише цілими будинками

DSC_0214-1

До початку опалювального сезону 2022-23 залишилося не так вже й багато часу, тож варто уже зараз розпочинати підготовку як комунальникам, так і мешканцям багатоквартирних будинків. Міський голова зустрівся з головами ОСББ та працівниками комунальних служб, щоб обговорити нагальні проблеми та шляхи їх вирішення. Зима буде нелегкою, припускає Сергій Орлюк. Ретельна підготовка дозволить звести до мінімуму ті проблеми, які можуть виникнути не лише зі здорожчанням газу, а й через стан мереж теплопостачання – як тих, що на балансі ОСББ, так і комунальних.

КП «Бердичівтеплоенерго»  підготовку розпочало одразу по завершенню попереднього сезону і вже чимало зробило, повідомив присутнім керівник підприємства Сергій Приймак. В трьох районах реконструювали старі котли, замінили конвективні зони. Також здійснили ремонти на основних магістралях, де траплялися пориви під час опалювального сезону: виконали середній ремонт, замінили частину засувок, частину трубопроводу, відремонтували котельні, які не вимагають капітальних вкладень. Планують також реконструкцію котельні на Червоній Горі – старі котли замінять на нові, що має скоротити споживання газу до близько 30%, здійснюватимуть роботи по ізоляції тепломереж.

Готуватися до початку сезону зараз варто і  головам ОСББ, перевірити стан мереж і усунути недоліки, аби  в належний момент отримати акт готовності будинку до опалювального періоду. Керівник теплопостачальної компанії запевнив, що перевірка обов‘язково буде по факту, тобто реальною, а до складу комісії входитимуть спеціалісти «Бердичівтеплоенерго», тож отримати папірець заради папірця не вийде.

Нині усі зусилля мають бути направлені на економію та збереження тепла. І турбуватися про це мають усі: і підприємство з теплопостачання, і ЖЕК, і мешканці ОСББ, тим більше що саме вони несуть відповідальність за внутрішньо будинкові мережі. А там часто-густо температурний режим не дотягує до норми через зашлакованість труб та радіаторів, тому їх обов‘язково слід прочищати.

Найжвавіші обговорення викликало питання індивідуального опалення. З одного боку, чимало мешканців мають бажання встановити його у своїх помешканнях, проте отримати дозволи не можуть. Міський голова наголосив, що таке можливо лише за згоди усіх мешканців будинку перейти на індивідуалку. Дозволити собі обігрівати по кілька квартир у будинку котельні не можуть, та й для споживачів комунального тепла в такому випадку приходитимуть захмарні платіжки. Крім того, хаотичне відключення окремих квартир призводить до розбалансування мережі, що суттєво знижує якість подачі тепла. Ті будинки. які бажають повністю перейти на автономне опалення, можуть звертатися з заявами – профільна комісія вже працює.

Через альтернативну систему опалення у мешканців багатоповерхівок з‘явилася ще одна проблема. Ті, хто користуються послугами центрального теплопостачання, обурюються, що лише вони сплачують за обігрів горищ, під‘їздів та підвалів, а «індивідуальники», виходить, гріються за їхній рахунок. Це питання вже має рішення, повідомив керівник «Бердичівтеплоенерго»: з початком цього опалювального сезону платити за обігрів місць загального користування будуть усі без винятку мешканці багатоквартирних будинків незалежно від типу опалення, яким вони користуються. Сума у платіжках буде різною і  розраховуватиметься окремо по кожному будинку. Там, де встановлені загальнобудинкові лічильники теплової енергії, нарахування здійснюватимуть згідно показників, а де таких приладів обліку немає, застосовуватиметься розрахунковий метод по теплонавантаженню. Вартість залежатиме від розміру квартири. До слова, енергокомпанія планує цього року обладнати лічильниками тепла ще 12 будинків.  

На зустрічі були присутні голови тих ОСББ, будинки яких плануються до повного відключення від системи центрального теплопостачання відповідно до Програми децентралізації теплопостачання, яка перебуває на стадії затвердження. Згідно з нею до кінця поточного року 11 будинків будуть відрізані від центральної системи теплопостачання. Зрозуміло, що люди мають чимало питань, пов‘язаних з таким нововведенням. Працівники комунальних підприємств надають їм консультації, крім того з місцевого бюджету передбачена фінансова допомога таким мешканцям.

Керівник КП «Бердичівтеплоенерго» пояснив, що вживає усіх законних методів, аби вивести підприємство з плачевного стану, аби воно почало заробляти для свого розвитку та надавати населенню якісні послуги. Зокрема, це судові справи та виконавчі провадження.

Щоби місто не замерзло взимку, необхідно об‘єднати зусилля мешканців, комунальників та влади, переконаний, у свою чергу, міський голова. І починати працювати, засукавши рукава, потрібно вже зараз, не чекаючи осені.