Бердичів

міська рада

Урочистість Матері Божої Святого Скапулярія у Бердичеві: стоячи, як Марія, під Хрестом, не втрачати надію в остаточну перемогу Господа (ФОТО)

1-10

…Одвіку до Тебе приходять люди,

Бо мають надію, що їх почуєш.

Тому, що Ти – Мати Божого Сина

І знаєш краще за нас те, що треба нам…

Із великою честю, вірою, надією, любов’ю Бердичів та уся католицька спільнота громади, України та світу прожили традиційну щорічну Урочистість Матері Божої Святого Скапулярія.

Участь у ній взяли Апостольський Нунцій в Україні, Архієпископ Вісвальдас Кульбокас; Голова Ради Єпископських Конференцій Європи, Архієпископ Вільнюса Ґінтарас Ґрушас; виконувач обов’язків Голови Конференції Римсько-Католицьких Єпископів України, Архієпископ, Митрополит Львівський Мечислав Мокшицький; Ординарій Київсько-Житомирської дієцезії, Єпископ Віталій Кривицький; єпископи католицької церкви, представники дипломатичних кіл країн Європи, Сейму та Уряду Республіки Польща, державних органів влади, керівники міської влади, Житомирської та Бердичівської військових адміністрацій, прочани.

Війна обмежила формат святкування – усі присутні вмістилися у нижньому храмі Санктуарія. Втім, було відчутно незриму духовну присутність тисяч і тисяч тих, хто цього дня просив у Бердичівської Божої Матері заступництва, аби була поруч, аби прийняла кожного.

Цього дня усі, хто звертається до Господа і до Марії, покликані донести дуже потужну й відважну молитву від самого серця, адже розуміють, що будь-якого моменту ситуація може змінитися на гірше або ж навпаки – на краще, зазначив у своїй промові Єпископ Віталій Кривицький. Перебуваючи у нижньому храмі, під землею, продовжив, віруючі не просто вимолюють, щоби якнайшвидше настав мир: вони солідарізуються з усіма тими українцями, котрі майже півтори сотні днів живуть у бомбосховищах. Велике відбувається вже сьогодні, констатував Єпископ – тут, у Санктуарії, і всюди, де піднімає до Господа руки віруюча людина.

Його родина особисто пережила вимушене 17-річне розлучення під час 2-ї Світової, і мало не весь цей час батько, котрий опинився у таборі біженців, нічого не знав про матір, розповів очільник святкової служби Архієпископ Ґінтарас Ґрушас. Але Господь, вірний своїм заповідям, зробив так, що сім’я, зрештою, воз’єдналася.

Через власне хрещення люди помазані брати участь у пророчому служінні Христа, виступати видимим знаком у світі Його торжества – не лише у рамках Воскресіння, а й разом із Марією, яка, вірно стояла біля свого страждаючого та вмираючого Сина, ні на мить не втрачаючи віри у божественний план Бога-Отця. Не втрачаючи віри в остаточну перемогу свого Сина.

Архієпископ Вільнюса подякував за запрошення спільно відзначити Урочистість. Єпископи Європи, запевнив, солідарні з народом України, вони перебувають у молитві разом із людьми і за людей. За мир і за Україну, яка знаходиться під опікою Бердичівської Божої Матері.   

Санктуарій, в якому вона має за честь і радість бути присутньою, слугує символом того, що працею та любов’ю можна відновити руїни, зазначила у своєму виступі голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан. Цей символ, вважає, є дуже актуальним для України сьогодні. Як і слова Папи Франциска про те, що спільне завдання людства – розбудовувати цивілізацію любові й солідарності. Україна дякує усім, хто допомагає їй триматися, поставати з руїн, не дивлячись на дії з боку росії, зазначила високопосадовиця. У найважчі для української столиці дні, зауважила, на місцях залишилося всього кілька послів, і серед них – голова повноважного дипломатичного представництва Святого Престолу в Україні Архієпископ Кульбокас. В Україні відчувають підтримку й наповненість любов’ю, що йде від католицької церкви, запевнила Олена Богдан, і цінують те, що вони – разом.

Ще рік тому, площа Святішого Папи Івана Павла ІІ перед Санктуарієм була повна паломників, нині у Бердичеві вживають усіх заходів, аби зберегти людей, констатував у своєму виступі Бердичівський міський голова Сергій Орлюк. А ще – моляться за переможний мир в Україні, за славне українське військо, один за одного. Моляться у бердичівських костелах і церквах, моляться там, куди довелося переїхати, рятуючи життя свої і своїх дітей та онуків. Щира молитва не знає кордонів, переконаний міський голова, і коли, як не у цей час усвідомити її непереборну силу?.. Звертаючись до Господа і до Діви Марії, бердичівляни з вдячністю згадують усіх закордонних друзів та партнерів-католиків, котрі виявили бажання організувати потужний волонтерський рух. Бердичів, Україна та світ знають про те, яким сильним та звитяжним є українське військо, наголосив Сергій Орлюк, але з українцями – ще й Небесна сила. І не існує нічого, що зможе їй протистояти.  

«Царице України, випроси нам мир!» – під таким гаслом пройшли цьогорічні Урочистості Бердичівської Божої Матері. Втім, віруючі не лише просять у Марії, звертають увагу священики. Вони хочуть вчитися у неї, як нести цей мир туди, де живуть, і до тих, хто їх оточує.