Бердичів

міська рада

Кошти зі спеціального фонду місцевих бюджетів громади зможуть використовувати на нагальні потреби

012

27 липня 2022 року набрав чинності Закон України №2390 «Про внесення змін до розділу VI “Прикінцеві та перехідні положення” Бюджетного кодексу України щодо посилення гнучкості місцевих бюджетів та підвищення оперативності прийняття рішень» (законопроєкт №7426, розроблений Міністерством розвитку громад та територій). Про це повідомляють у Житомирській ОВА.

Як пояснюють в Мінрегіоні, оскільки на рахунках спеціального фонду місцевих бюджетів є чималі кошти, які надходять від певних податків та відшкодувань, то в умовах воєнного стану варто дати громадам можливість витрачати їх на нагальні потреби. Саме це передбачає Закон №2390.

Експерт Офісу підтримки реформи децентралізації при Міністерстві розвитку громад та територій України Ігор Онищук (Шведсько-український проєкт «Підтримка децентралізації в Україні», SKL International) уточнив, що органи місцевого самоврядування отримали право:

  • передавати кошти із спеціального фонду місцевого бюджету до загального фонду місцевого бюджету;
  • здійснювати нові місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії, навіть якщо у процесі здійснення платежів з погашення та обслуговування місцевого боргу порушено графік платежів, нараховано штрафні санкцій, виникла прострочена заборгованість;
  • здійснювати, видатки, не віднесені до відповідних місцевих бюджетів і видатки на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів та інші повноваження.

Крім цього, обласним та міським радам надано право здійснювати нові місцеві запозичення та надавати місцеві гарантії, навіть якщо у процесі здійснення платежів з погашення та обслуговування місцевого боргу порушено графік платежів, нараховано штрафні санкцій, виникла прострочена заборгованість.

За інформацією Житомирської ОВА

Останні новини