Бердичів

міська рада

«Козацький мікс» сотворили на Міжнародний день молоді у Публічній бібліотеці (ФОТО)

1-9

Спочатку вони мали відкозакувати у місцевому Парку ім. Шевченка, але негода пересунула дійство до рідних стін. Ті, як водиться, допомогли, і «вулична» складова фестивалю «Молодь єднає Україну» від Публічної бібліотеки бердичівської громади запалила усією своєю козацькою суттю.

Близько 200 км подолали, аби зустрітися зі своїми друзями з Бердичева, сильні й мужні чоловіки та парубки з Гурту козацького вишколу «Межигірський Сокіл». Керівник «соколів» Сергій Шум розповідає: у цій спільноті займаються відродженням козацьких традицій, виховують дітей та юнацтво у козацькому, в українському, дусі. Живуть походами, навчанням поводитися зі зброєю, дитячо-юнацькими козацькими таборами, освоєнням бойових мистецтв, що ним володіли славні пращурі.

Що є те головне, чому навчає дітвору вчитель Сергій? У першу чергу, тому, що українець – господар на своїй землі. Що українець має бути сильним, адже сильних поважають, а слабких зневажають. Що українець не повинен нехтувати науками, а вчитися, вчитися гарно і бути розумним. Ну і не менш знакове: сильний та розумний українець повинен бути при владі – лише так Україна ставатиме такою самою сильною й успішною.

У той час, як по один бік бібліотеки міксували образ справжнього козарлюги, по інший – чаклували над самим що ні на є «козацьким міксом». Що буде, коли має козак у своєму розпорядженні картоплю, капусту, буряк, моркву, цибулю, часник, квасолю, добрячий шмат м’яса та ще й казан на 50 л? Буде борщ! Віктор Рильський, котрий взявся нагодувати усіх без винятку учасників фесту, знається на подібних речах і, зрозуміло, має свій підхід до приготування борщу. Головний інгредієнт будь-якої страви, ділиться, здавалося б, нескладний, втім, не всім підвладний. То любов. До справи, до страви, до людей, до життя. Тоді вийде смачно й пахкотітиме на всю місцевину.  

Борщ вийшов на славу! Як і пампушки й решта всього, чим частували усіх бажаючих організатори фесту. За твердженням останніх, нині час не бездумно веселитися – час єднатися та згуртовуватися. Лише так переможемо, лише так успішною буде історія твоєї громади, твоєї України.

Фото – Володимира Поліщука та Офіційного сайту Бердичівської міської ради