Бердичів

міська рада

Насильницька паспортизація росією на тимчасово окупованих територіях

Pls_info-1-paqcluwjr0c9kilus37hajlkx5n9wowv3mftsbkm1s

Росія намагається нав’язати російські паспорти громадянам України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях в Херсонській та Запорізькій областях. Таким чином ворог переслідує кілька цілей. По-перше, це легалізація окупації: масова видача паспортів дозволяє російській пропаганді просувати наратив про те, що в регіоні нібито проживають російські громадяни, а відповідно будь-які дії РФ – «легітимні». По-друге, оформлення паспортів надає росіянам дані, які потім використовуються для підготовки псевдореферендумів.

Завдяки масовому спротиву українців на тимчасово окупованих територіях російські окупанти провалили миттєве проведення псевдореферендумів, як це відбулося у 2014 році в Криму. Але напередодні контрнаступу ЗСУ на півдні ці спроби знову інтенсифікувалися. Окупанти ставлять звичайних людей на окупованих територіях в непросте положення: блокують доставку гуманітарної допомоги з боку України, створюють соціальну кризу й потім видають одноразові виплати розміром 10 тис. рублів в обмін на російський паспорт. Росія намагається чинити тиск на найбільш вразливі категорії населення.

У 2014 році росія підступно окупувала український Крим. Тоді ж в росії був прийнятий федеральний конституційний закон, згідно з яким громадяни України та особи без громадянства, що постійно проживали в Криму, були визнані громадянами російської федерації. Можливість відмовитись від російського «паспорта» була досить примарною через те, що паспортизація проходила у дуже стислі строки та швидкими темпами.

У 2019 році для мешканців ОРДЛО росія запровадила спрощений режим отримання російського «паспорта». Уже у 2022-муцю процедуру паспортизації розширили на мешканців, що проживають на територіях Луганської та Донецької областей, а потім і на всі інші області, що опинилися в тимчасовій окупації внаслідок повномасштабного вторгнення.

Протягом трьох років, на території ОРДЛО росія надала приблизно 700 тис. рос. «паспортів».

Проте, наразі, росіяни не мають подібних «успіхів» в паспортизації на окупованій території Херсонської області.

Юридичний контекст

Видача «паспортів» жителям окупованих територій рф є грубим порушенням Положення про закони і звичаї війни на суходолі, яке є додатком до Четвертої Гаазької конвенції 1907 року.

Там буквально говориться про заборону примусу жителів окупованої території присягати на вірність державі-супротивнику. Стосується це не лише військової присяги сторін, але й того, що громадянство засвідчує взаємні права і обов’язки людини й держави.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» встановлює, що будь-який акт (рішення, документ), виданий на тимчасово окупованій території незаконними органами, є недійсним і не створює правових наслідків (крім актів, які засвідчують народження, смерть, укладання та розірвання шлюбу, наразі вони беруться до уваги судами України).

Крім того,варто враховувати – вищезазначеним законом встановлено, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства російської федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

Ця норма застосовується для кримчан, але може мати досить широке трактування. Окрім цього, відповідно до частини першої статті 25 Конституції України, громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.

Політичний контекст

Запровадження росією прискореної паспортизації окупованих територій є  одним з інструментів незаконної спроби анексії окупованих територій. Як тільки кількість громадян на ТОТ із російським «документом» перевищить кількість громадян із українським паспортом, рф одразу запустить механізм «референдуму». Участь в ньому, звісно, візьмуть громадяни, які отримали російській «паспорт». Як стало відомо з відкритих джерел, однією з ймовірних дат проведення такого «референдуму» може бути 11 вересня.

За допомогою паспортизації населення росія запускає процес знищення української держави. Якщо ворог не зміг нахрапом захопити Україну протягом 3 днів, а зараз точиться не зручна, затяжна війна, то росія коригуватиме свої плани і прагнутиме захопити нас поступово, навіть за 3 роки, «нарізаючи» Україну на шматки.

Тому відповідь на дії росії мають бути відповідними та виваженими. Оскільки за всіма ознаками паспортизація рф є злочином не тільки з юридичного боку, а й передусім із морального та політичного, адже під питанням стоїть існування України. Виходячи із вищезазначеного, адекватною відповіддю на цей злочин росії стане посилення кримінальної відповідальності за примусову паспортизацію.

Такі кроки повинні продемонструвати світовому керівництву, що українська влада діє рішуче і безкомпромісно у питаннях збереження цілісності та недоторканості  території України. Водночас, з юридичної точки зору, притягти за ц еособу до відповідальності буде вкрай складно. Але є інший бік – політичний. Тут ми потужно заявляємо: «паспорт» рф – це токсичний документ. Це загроза не тільки для нашої держави, а й реальна небезпека для кожного, хто його бере в руки.

Російський паспорт – не забезпечить виживання і порятунок, це –суцільна пастка

а) «Документ» від росії є підставою для мобілізації у російську армію. Ви або ваш батько, брат, чоловік чи син легко можуть стати «гарматним м’ясом». Безглуздо вважати, що ця участь омине вас, адже росія – це країна, яка веде війни постійно, у будь-яких куточках світу;

б) Наявність російського «паспорту» – це загроза бути депортованим. Не майте надію, що з цим «квитком» у вас відкриється перспектива проживання у Пітері чи Москві! Майже впевнено можна сказати, що ви станете людським ресурсом для заселення депресивних районів Сибіру, Зауралля, Далекого Сходу.

Отримавши російській «паспорт», ви стаєте безправними. Все залежатиме вже не від вас, а від «нової влади».

Весь світ вважає російській паспорт ядучим

а) В Україні: така політика рф є злочином, а особи, які сприяють нав’язуванню «громадянства російської федерації» мають нести відповідальність. Україна послідовно відстоює позицію невизнання громадянства держави-агресора, набутого на окупованих нею територіях України, а на законодавчому рівні закріплено нікчемність «паспортних документів», що видаються державою-агресором.

Разом з тим, ми не можемо перекладати відповідальність за отримання «паспортних документів» на наших громадян, які залишились проживати на тимчасово окупованих територіях. В абсолютній більшості випадків вони отримують документи рф саме щоб убезпечити себе від негативних наслідків окупації, а не через підтримку агресивних дій держави-окупанта. Саме тому на державному рівні ми будемо лише максимально сприяти нашим громадянам у їх безпечному виїзді з окупованої території, підтримці у нових громадах і їх соціальному захисті, а також боротимемось за якнайшвидше звільнення територій, а надалі забезпечимо невідворотність покарання для всіх, хто винен у воєнних злочинах, в тому числі нав’язуванні і незаконній видачі паспортів. Наші громадяни, що живуть в тимчасовій окупації не винні що це сталось, а відповідно не нестимуть за це відповідальності.

Водночас добровільне отримання «паспорту рф» співробітниками державних, правоохоронних, а також інших силових та судових органів, які перейшли на бік ворога та займають посади в незаконних окупаційних органах влади, а також ті особи, які сприяють утвердженню окупаційного режиму й організовують процес незаконної видачі російських паспортів – має розглядатись як спосіб вчинення колабораційної діяльності за що й має бути кримінальна відповідальність.

б) В рф: навіть в країні-агресорі цей «документ» вважається ерзац-паспортом. Його зовнішній вигляд має відмінність від паспорту виданого росіянам на території рф. Це зумовлено тим, що на ТОТ України «паспорти» росія видає за спрощеною процедурою. «Паспорт» виданий на ТОТ не дає вам тих самих ЗАКОННИХ прав, які мають росіяни на території рф. Це робиться навмисно, бо росія не довіряє тим, кого поневолила чи окупувала. Для них ви не «росіяни», а «зрадники» і будете ними завжди. Зрадникам ніхто не вірить, навіть окупант. Саме тому рф робить з мешканців ТОТ заручників, видаючи їм «вовчий квиток»;

в) У світі: з початком військової агресії росії проти України, населення Західного світу кардинально вороже і непривітно ставиться до росіян. З російським «паспортом» ви та ваші діти станете вигнанцями у світі. Враховуючи, що модерний світ насичений мультикультурними зв’язками, то громадянство росії, в майбутньому, створить великі проблеми вам та усім вашим близьким.

Видача «паспортів» рф на ТОТ в Україні або їх отримання– це підрив державного суверенітету

1. Ніхто не сперечається, що в окупації  непросто вижити без «паспорта» рф. Але краще зачекайте, не поспішайте отримувати цей «папірець». Усвідомте, що втрат, від його отримання, значно більше ніж користі. Сумнівна вигода зараз і купа проблем у майбутньому.

2.  Російській «паспорт» просяк кров’ю десятків тисяч наших захисників та мирних громадян. Чи не залишиться ця кров і на ваших руках, коли візьмете до рук цей «документ»? Якщо для вас зараз весь сенс у тому, щоб ми перемогли ворога, то не отримуйте російський «паспорт», не допомагайте окупанту.

3.  Території України окуповані ворогом ТИМЧАСОВО.У найближчий час наші воїни відвоюють цю землю у ворога. Подумайте про це, коли у вас виникне слабкість взяти російський «паспорт».

4.  Виїжджайте з тимчасово окупованих територій. Не беріть «паспорт» країни-агресора. Так ви врятуєте не лише себе і ваших близьких, а й нашу Україну.

За інформацією управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської ОВА