Бердичів

міська рада

Рятувальники Житомирщини: важливо дотримуватися правил пожежної безпеки для недопущення пожеж в екосистемах!

22-1

Головне управління ДСНС України у Житомирській області нагадує про важливість дотримання правил пожежної безпеки для запобігання пожежам у природних екосистемах!

Як наголошують рятувальники, на території області знову почастішали випадки виникнення займань у природних екосистемах, так як суха вітряна погода сприяє збільшенню пожеж.

Найчастіше причинами подібних займань є людський фактор – адже траву підпалюють навмисно, або вона загоряється від кинутого недопалка чи не загашених багать. А суха та вітряна погода сприяє миттєвому поширенню вогню на значні площі. Часто пожежі розповсюджуються і на житлові та господарські будівлі. Також вогонь може перекидатися з відкритих територій і на лісові масиви.

Отже, доки триває пожежонебезпечний період, рятувальники закликають громадян не випалювати сухотрав’я, оскільки це не тільки завдає шкоди здоров’ю, а й руйнує природні екосистеми.

У випадку виникнення будь-яких надзвичайних подій чи ситуацій терміново звертатися до Служби порятунку за номером «101»!

Нагадаємо, що спалювання сухої трави у період воєнного часу прирівнюють до диверсії. У березні 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на  знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, в тому числі й сухої рослинності. В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділи рятувальників, військових та правоохоронців, а відтак, знижують обороноздатність країни.

Відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

За інформацією Житомирської ОВА

Останні новини