Бердичів

міська рада

Через випадок зі скаженою собакою було скликано засідання протиепізоотичної комісії

IMG_20220810_110052-1

Випадок зі скаженою собакою, яка була виявлена 06 серпня на вул. Коцюбинського, став причиною скликання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Бердичівській міській раді.

Як повідомив начальник Бердичівського управління ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області Валерій Биков, сигнал про те, що вулицею Коцюбинського бігає безпритульний собака, який кидається на людей і кусає, надійшов до Бердичівської районної державної лікарні ветмедицини від чергової міськвиконкому 06 серпня о 16:20. На місце виїхали керівник закладу та лікар-епізоотолог. З-поміж іншого, з’ясували, що тварину побили палицею, але самого собаку не знайшли.

07 серпня надійшла інформація, що його знову бачили на тій самій вулиці. На місце знову виїхали і знову марно. О 15:50 керівнику лікарні подзвонила жінка, котра повідомила, що за адресою вул. Коцюбинського, 12, знайдено труп даної тварини. Окрім того, було встановлено, що пес, начебто, мав контакт із домашньою собакою, яка мешкала за вказаною адресою.

Труп доставили до лабораторії ДПСС для відбору патматеріалу, і наступного дня, 08 серпня, матеріал доправили до фахівців із Житомира. Область дала позитивний результат на сказ.

Не чекаючи висновків житомирян, місцеві спеціалісти почали проводити профілактичні щеплення тварин а також вимушену вакцинацію домашнього пса, який, начебто, контактував зі скаженим. Також було проведено дезінфекцію місця, де загинула тварина, та місця, де її травмували. Було взято зразки змивів для дослідження якості дезінфекції.

Члени комісії вирішили ввести карантинні  обмеження зі сказу тварин у вогнищі біля будинку № 12 по вул. Коцюбинського м. Бердичева з прилеглими до нього територіями в радіусі 1 км. з 10.08.2022 року терміном на 2 місяці у відповідності до інструкції. Окрім того, було затверджено заходи  профілактики та оздоровлення захворювань тварин на сказ в м. Бердичеві і у загрозливій зоні.

Щодо постраждалих від скаженого пса людей, то, за інформацією директора Центральної міської лікарні Анатолія Сови, до закладу звернулося 9 осіб, котрі контактували з твариною – усім було зроблено вакцинацію. Двоє з дев’яти поскаржилися, що собака їх покусав – вони отримують імуноглобулінову терапію.  

Воєнний стан став на перешкоді винищенню лисиць, які часто виступають носіями сказу – на цей час полювання заборонено законом. Як повідомив голова місцевого осередку УТМР Віктор Рибак, готується звернення до керівництва ОВА із тим, аби єгерській службі спільно з групою мисливців дозволили точково відстрілювати хижаків.

Валерій Биков та голова комісії – заступник міського голови Руслан Квятківський – звертаються до мешканців бердичівської громади, аби ті не забували про відповідальність. Власники домашніх тварин повинні вакцинувати своїх улюбленців від сказу (зазвичай, це робиться раз на рік). Щеплення роблять і у районній лікарні ветеринарної медицини, і у приватних клініках.

У свою чергу, відповідальними мають бути й ті містяни, які підкормлюють та утримують безпритульних тварин. Вони не контролюють контакти таких чотириногих, а сказ, у першу чергу, поширюється через контакти. Під час відлову безпритульних собак таких людей просять вести себе адекватно по відношенню до фахівців і не намагатися переховувати тварин. Інакше кількість тих не зменшиться.