Бердичів

міська рада

Із 01 вересня у бердичівських ліцеях та гімназіях навчатимуть змішано. Виняток – початкова 18-та: у ній всі йдуть до школи.

IMG_20220810_085304-2

За якою формою – очною чи дистанційною – працюватимуть бердичівські ліцеї та гімназії, і наскільки готові ті, хто планує навчати очно, до нового навчального року? Про це, зокрема, говорили на робочій зустрічі за участі міського голови Сергія Орлюка, начальниці управління освіти і науки Бердичівської міської ради Валентини Адаменко та директорів закладів.

За інформацією Валентини Адаменко, станом на 01 вересня 2022-го місцева система загальної середньої освіти складається із 16-ти закладів: одна початкова школа (№ 18), 5 ліцеїв та 10 гімназій. Кількість здобувачів освіти – 9 037 осіб.

Виключно за очною формою навчатимуть лише у 18-й школі, яка налічує 220 дітей. Зі слів Валентини Адаменко, у закладі належним чином облаштоване укриття, що здатне вмістити в себе і учнів, і педагогів із рештою працівників.

У решті шкіл, повідомила начальниця управління, збираються навчати за змішаною формою. За підсумками останнього опитування серед батьків з’ясувалося, що за дистанційне навчання виступають 24 % від загальної кількості опитаних. Діти цих батьків навчатимуться вдома. Решта йтимуть до шкіл. Виглядатиме це приблизно так: маємо одного вчителя і один клас, частина учнів з якого – на дистанційці, частина – на місці, у школі. Вчитель одночасно пояснюватиме матеріал і тим, і іншим. Технічні можливості, за твердженням фахівців, дозволяють організувати процес таким чином. Звісно, визнають, у цьому випадку педагогу буде дуже непросто, але по-іншому задовольнити потреби й вимоги батьків – ніяк. Все вищеописане, звертає увагу Валентина Адаменко, стосується закладів із двома паралелями (класами А і Б). У школах, де існують 4 паралелі (класи А, Б, В, Г) діятимуть за наступним принципом: з тих, хто вирішив займатися дистанційно, формуватимуть один клас зі «своїм» вчителем, решта три класи займатимуться очно.

4 % школярів обрали навчання за іншими формами – педагогічний патронаж, екстернат, сімейна форма навчання. Здебільшого, це ті зі школярів, котрі нині перебувають за кордоном. Очно вони вчитимуться за місцями проживання, а паралельно здобуватимуть освіту у себе на малій Батьківщині – закон, зі слів Валентини Адаменко, таке дозволяє. Раз на рік такі учні в якості перевірки опанування ними програми здаватимуть підсумкову контрольну роботу.

Загалом, школи Бердичева до нового навчального року готові, підсумовує Валентина Адаменко. В усіх, окрім 8-ї та 14-ї гімназій, облаштовані укриття. Щодо гімназії № 8 (про це вже повідомлялося на Офіційному сайті Бердичівської міської ради), то її учні проходитимуть навчання на базі 5-ї гімназії. Початкові класи 14-ї гімназії навчатимуться у 25-му дитсадку, старші класи – у гімназії № 7.

Схеми організації навчально-виховного процесу детально й ретельно розробляли у кожному закладі, зазначає начальниця управління освіти і науки, що, сподівається, сприятиме повноцінному та якісному здобуттю освіти.