Бердичів

міська рада

Про готовність протидіяти взимку надзвичайним ситуаціям воєнного характеру доповіли на засіданні комісії з питань ТЕБ та НС

IMG_20220919_150532-2

Про вжиті заходи щодо протидії взимку загрозам можливих надзвичайних ситуацій воєнного характеру доповіли на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій керівники підприємств ЖКГ, освітянської галузі та профільного відділу виконавчого комітету, електро- й газопостачальники.

Готовність до вступу у зимовий період шкіл та дитячих садочків засвідчила начальниця управління освіти і науки Бердичівської міської ради Валентина Адаменко. Протягом 3-х літніх місяців, інформувала, у закладах готувалися не лише до нового навчального року, а й до холодів. Необхідні підготовчі роботи проведено в усіх 5-ти котельнях, що обігрівають заклади. Особливу увагу було приділено заміні електропроводки (згідно вимог, суттєво збільшилася кількість водонагрівачів, тож було запущено як нові лінії, так і відремонтовано вже існуючі мережі). Проводку також замінили в укриттях, там само встановили LED лампи. Працюють над питанням теплозбереження.

До роботи взимку готові і в МКП «Бердичівводоканал». Від газу підприємство вже не залежить, проінформував директор підприємства Костянтин Анучін, працюватимуть суто на електриці. Основні підготовчі роботи, відзвітував, виконано. При цьому, з його слів, необхідно здійснити ряд закупок – зокрема, генератори та ємності для води. У випадку відсутності електроенергії перші будуть потрібні для запуску погодинної подачі води, до 12 ємностей, розташованих у різних мікрорайонах міста підвозитимуть технічну воду для населення. Залишається вирішити питання з транспортом – хто саме розвозитиме воду і зливатиме її до резервуарів (у Водоканалу такого транспорту немає). Вирішенням займатиметься відділ з питань НС та ЦЗН міськвиконкому.     

До опалювального сезону готові усі 14 котелень КП «Бердичівтеплоенерго». Зі слів директора підприємства Сергія Приймака, перевірено усе газове обладнання, вентиляційні системи, димоходи, відремонтовано котли, що потребували ремонту. Розпочато заповнення систем та водопідготовку, на окремих котельнях замінюються котли. Підписано необхідні договори, продовжується співпраця з міжнародними партнерами, втім, враховуючи існуючі процедури та можливості партнерів, її результати, скоріш за все, будуть відчутні лише у наступному році.

За трьома напрямками готуються до вступу у зимовий період у МКП «Бердичівкомунсервіс»:

  • Техніка;
  • Піщано-сольова суміш;
  • Формування бригад чергових.

У процесі заготівлі – пісок та сіль. Запланованих обсягів, за оцінкою директора підприємства Ігоря Максимова, має вистачити, аби достойно пройти сезон.  

У повному обсязі готовий до наступу холодів Бердичівський РЕМ, запевняють його представники. При цьому на підприємстві розуміють, що на електромережі, судячи зі всього, чекає велике навантаження. Наразі з метою ліквідації можливих аварійних ситуацій створено дві виїзні бригади, які працюють у цілодобовому режимі. У випадку виникнення чогось більш масштабного до розгортання загалом будуть готові 7 таких бригад. Фахівці РЕМ звертаються до МК ВЖРЕП № 7 та до голів ОСББ з тим, аби ті здійснили перевірку стану внутрішньої проводки мереж. При надто великому навантаженні, попереджають, вони вимушені будуть вдатися до відключень: стосується це, звертають увагу, споживачів від бізнесу. Щодо основних об’єктів інфраструктури, то електроенергією ті будуть забезпечені.

Так само відзвітували про готовність вступу до зими місцеві газовики. Меншою мірою, констатують, ними активно проводиться техобслуговування внутрішньобудинкових мереж, мереж на підприємствах та організаціях. У свою чергу, звертаючись до МК ВЖРЕП № 7 та до ОСББ, представники Бердичівського відділення АТ «Житомиргаз» просять провести обслуговування газових мереж. Відсутність таких робіт, нагадують, є грубим порушенням вимог газопостачання. До представників причетних служб газовики звертаються щодо необхідності розчистки дерев: при падінні дерево може пошкодити газопровід. Окрему увагу представник відділення звернув на реконструкцію мосту через залізницю. Свого часу, коли там розпочалися роботи, демонтували газопровід, що був укладений на мосту. Нині, начебто, роботи відновили, тож турбуватися про те, що відсутність газопроводу відчують на собі близько 17,0 тис. мешканців кількох мікрорайонів міста, немає підстав. Втім, якщо ж все таки міст не добудують, зауважують фахівці, то газопостачання на Корніловку, Солодовий, Низгірецьку, Цукрорафінадний може вистачити лише на роботу газових плит, але аж ніяк не котлів.

Про те, що у громаді створено матеріальний резерв на випадок виникнення надзвичайної ситуації, нагадав начальник відділу з питань ТЕБ та НС Віктор Рябушко. Одним із рішень виконкому, зазначив, визначено номенклатуру та місце зберігання цього резерву. На сьогодні, за інформацією Віктора Рябушка, резерв створено й накопичено на загальну суму 154,0 тис. грн. Окремо передбачено кошти на закупівлю продуктів харчування, лікарських засобів та медобладнання. Для створення пунктів обігріву буде придбано 3 армійські намети, 11 печей-«буржуйок» (передбачено їхнє встановлення як на самих пунктах обігріву, так і в деяких укриттях), ємності для води, поліетиленову плівку для вікон. Головне, про ще мають не забувати керівники підприємств, установ, організацій, наголосив Віктор Рябушко – своєчасно інформувати відповідальних осіб про виникнення надзвичайної ситуації.

Нижче можна ознайомитися з протоколом засідання комісії.