Бердичів

міська рада

Сергій Орлюк: “Тісна співпраця влади, громадських організацій та містян – найкращий інструмент для вирішення проблеми безпритульних тварин”

IMG_20220920_103236

Питання безпритульних тварин обговорили депутати міської ради на зустрічі зі спеціалістами виконавчого комітету, волонтерами та громадськістю.
Із ситуацією щодо притулку для тварин присутніх ознайомив заступник міського голови Руслан Квятківський. А спеціалістка зі стерилізації Дана Новарчук розповіла про поетапні кроки зменшення популяції безпритульних тварин на міських вулицях. Організація “Порятунок чотирилапих”, яку вона очолює, нещодавно виграла тендер на відлов, стерилізацію і вакцинацію собак, оголошений “Бердичівкомунсервісом”.
Висловили свої думки та пропозиції і пересічні бердичівляни. Люди ділилися власними історіями та нарікали на безвідповідальних власників, котрі випускають без нагляду або й узагалі викидають своїх домашніх улюбленців. Тому, впевнені містяни, дуже важливо, аби господарі належним чином реєстрували своїх тварин та несли за них відповідальність, згідно чинного законодавства України.


На думку міського голови Сергія Орлюка, найефективнішим розв’язанням проблеми безпритульних тварин повинна стати тісна співпраця місцевої влади, громадських організацій та жителів міста. Адже сьогодні, наголосив, суттєве вирішення проблеми із безпритульними тваринами можливе лише за умови, якщо фірма, котра виграла тендер на їх відлов, прибере з вулиць максимально велику кількість особин у максимально стислі терміни.
Водночас закон зобов’язує відпускати відловлених, стерилізованих та вакцинованих тварин у їхнє звичне середовище проживання, а, отже, підкреслив Сергій Орлюк, без громадської ініціативи усі кроки будуть однобокими та малоефективними.
Сьогодні, за словами очільника громади, місто готове тісно співпрацювати з тими громадськими організаціями та небайдужими і відповідальними людьми, котрі, в свою чергу, візьмуть на себе контроль за подальшою долею стерилізованих тварин та прилаштування їх у нові родини.
Що ж до комунального притулку, зауважив міський голова, повністю утримувати його за бюджетні кошти Бердичів не в змозі, таке можуть дозволити собі лише великі міста. Водночас, нагадав, активна громадська організація цілком може написати і виграти грант на потреби такого закладу.

Останні новини