Бердичів

міська рада

«Мрій! Дій! Перемагай!»: у Бердичеві відзначили День фізичної культури і спорту та вшанували спортивну спільноту громади

IMG_20220908_160719_1-1

Центральна площа Бердичева перетворилася на один великий спортивний простір: громада відзначала День фізичної культури і спорту та вшановувала своїх кращих спортсменів, тренерів, фахівців та працівників цієї галузі.

Завдання усіх причетних до фізичної культури і спорту сьогодні, у часи війни в Україні – прищеплювати дітям та дорослим розуміння цінності здорового способу життя, робити їх міцнішими та заґартованішими, вести до нових здобутків, а ще – виховувати в юнацтві й молоді патріотизм, потяг до пізнання української історії, культури, громадянську свідомість та повагу до Батьківщини, переконані у Бердичеві. Лише так перемагатимемо, лише так поборемо ворога.

Спортивна спільнота бердичівської громади – сильна, звитяжна, натхненна і переможна, констатував, звертаючись до присутніх на площі, Бердичівський міський голова. Головні герої фізкультурно-спортивного дійства, на його думку, є сьогоденням та майбутнім України. Перемоги у війні, перемог у спорті та у житті побажав спортсменам Сергій Орлюк. Щоби якнайшвидше настав переможний мир, і Захисники й Захисниці України, серед яких є значна кількість спортсменів, повернулися живими додому і продовжили кожен свою справу. Успішна громада, успішна країна – за тими, хто вміє у чесній та справедливій боротьбі брати лідерство, і знає ціну перемогам.

Головними героями спортивної феєрії на Центральній стали ті, хто сьогодні являє собою гордість громади:

  • Дитячо-юнацька спортивна школа м. Бердичева;
  • Бердичівська дитячо-юнацька спортивна школу імені В. Лонського;
  • Міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»;
  • Спортивний клуб «Рось»;
  • Спортивний клуб «Бойова рукавичка»;
  • Шаховий клуб «Біла тура»;
  • Бердичівський ліцей-інтернат спортивного профілю.

Сьогодні у ДЮСШ ім. Лонського, очолюваної Олегом Лавреновим, функціонують відділення баскетболу, боксу, вільної боротьби, карате кіокушинкай, кікбоксінгу WAKO, легкої атлетики та плавання, в яких активно займаються спортом 430 вихованців. Серед них – 4 кандидати у майстри спорту України та 145 спортсменів-розрядників. У 2022/2023 навчальному році розпочне свою роботу відділення настільного тенісу. За останні 5 років за показниками роботи Бердичівська ДЮСШ неодноразово визнавалась найкращою серед освітянських спортивних шкіл Житомирщини та входила до трійки найкращих серед 45 спортивних шкіл Житомирщини.

У 2021 році, за результатами огляду-конкурсу, якій проводився Міністерством молоді та спорту України і Житомирським обласним комітетом з фізичної культури та спорту, Бердичівська ДЮСШ ім. Лонського виборола почесне ІІІ місце. Вихованці закладу щороку входять до складу збірних команд України різних вікових груп.

17 років тому у Бердичеві почав діяти міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» (директор – Олег Рудніцький). Центр складається з трьох спортивних клубів: «Рось» (вул. Руська,12, фахівець Ірина Данилюк), «Бойова рукавичка» (вул. Соборна, 17, фахівець Юрій Абасов), «Біла тура» (вул. Новоіванівська, 21, фахівець Юрій Разін). Окрім того, усіх охочих до здорового способу життя та ігрових видів спорту «Спорт для всіх» запрошує відвідати спортивний майданчик зі штучним покриттям, який знаходиться за адресою: вул. Братів Міхеєвих, 6. На цій ділянці працює фахівець Людмила Погребняк.

Два відділення – футболу та важкої атлетики – складають дитячо-юнацьку спортивну школу м. Бердичева (керівник – Олександр Подгорчук). Відділення футболу у Бердичеві відкрилося у 1951 році. Його новітня історія розпочалася у 1997 році, коли відкрилася ДЮСШ м. Бердичева при відділі фізичної культури та спорту Бердичівської міської ради. З того часу наші юнаки (а  з 2004 року –  і дівчата) беруть участь у дитячо-юнацькій футбольній лізі України, дитячо-юнацькій футбольній лізі Житомирської області усіх вікових категорій та є багаторазовими переможцями та призерами даних змагань.

Команди ДЮСШ регулярно беруть участь у всеукраїнських та міжнародних турнірах. Неодноразово ставали переможцями та призерами турнірів в Болгарії, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Франції та багатьох містах України. Знаковим успіхом ДЮСШ м. Бердичева є перемоги команди юнаків 1992 року народження (тренер – Ігор Лисюк), котрі у 2004 році посіли І місце у Всеукраїнських змаганнях з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч», а у 2008 році стали чемпіонами України з футзалу. Навчально-тренувальні заняття відбуваються на двох стадіонах ДЮСШ – по вул. Європейській, 116, та вул. Шкіряників, 1А.

2 роки тому у Бердичеві розпочав свою роботу Бердичівський ліцей-інтернат спортивного профілю (директорка – Лариса Тарнопольська). Це перший в області спеціалізований заклад спортивного профілю, де навчається спортивна, обдарована, талановита молодь, котра прагне освітніх відкриттів та спортивних звершень у футболі, хокеї на траві, легкій атлетиці, волейболі. Заклад запрошує на навчання всіх бажаючих.  

Із нагоди прийдешнього святкового дня Сергій Орлюк відзначив Грамотами й Подяками Бердичівської міської ради та її виконавчого комітету представників фізкультурно-спортивної галузі громади.

Україна – край вільних, сміливих, сильним духом та закоханих у спорт людей, нагадують у Бердичеві, так завжди було, є і буде, і жоден окупант не зможе відібрати в українців те, що неможливо знищити будь-якою зброєю – життя, наповнене найкращими людськими чеснотами.