Бердичів

міська рада

Демонтувати чи штрафувати: на засіданні робочої групи вирішували питання щодо незаконно встановленого контейнера

dea4c957-3e05-489e-856b-108d7f733ba6

Конфліктну ситуацію між жителем громади та місцевим підприємцем розглянули на засіданні спеціальної робочої групи із залученням депутатів та фахівців Бердичівської міської ради. 

У своєму зверненні заявник скаржився на власника сусідньої земельної ділянки, розташованої у районі міського ринку, який розмістив на своїй приватній території металевий контейнер та здійснює з нього продаж продукції власного виробництва. Громадянин вимагав перевірки документів на вказану тимчасову споруду, її відповідності будівельним нормам забудови, нормам пожежної безпеки та правилам утримання доріг, наявності паспорту прив’язки та можливості її демонтажу.

Робочою групою було встановлено, що власник контейнера свою підприємницьку діяльність здійснює правомірно. А ось тимчасова споруда на його земельній ділянці і справді встановлена без відповідних паперів та дозволів, за що він уже неодноразово був оштрафований представниками муніципальної інспекції.

Однак, відповідно до Тимчасового порядку демонтажу самовільно встановлених стаціонарних малих архітектурних форм, пересувних малих архітектурних форм та тимчасових споруд (додаток до рішення Бердичівської міської ради від 01.03.2012 р. № 349), під самовільно встановленою тимчасовою спорудою слід розуміти споруду, яка знаходиться на землі загального користування. А так як контейнер розміщено на приватній території, орган місцевого самоврядування, діючи у правовому полі, не може бути ініціатором його знесення. У межах своїх повноважень міська влада може лише здійснювати перевірки вказаного об’єкту та накладати штрафи на його власника.

Водночас, зазначили члени робочої групи, відповідно до Цивільно-процесуального кодексу України заявник має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. А оскільки громадянин на засідання не з’явився і на телефонні дзвінки не відповідав, відповідь разом з Актом обстеження буде надіслана йому поштою у визначений законом термін.