Бердичів

міська рада

Допомога Збройним силам України – один із пріоритетних напрямків роботи сучасного “освітнього фронту”

IMG_20221018_122705

Від початку повномасштабної агресії російської федерації проти України, наш народ об’єднався у боротьбі з ворогом. Військові захищають кордони держави зі зброєю у руках, а цивільні працюють у тилу та усіма можливими засобами підтримують Збройні сили. Усі українці наближають Перемогу, тримаючи кожен свій фронт.

Не стали винятком і бердичівські освітяни. За майже 8 місяців війни, розповіла заступниця начальника управління освіти і науки Світлана Басюк, працівники навчальних закладів зробили надзвичайно багато задля допомоги українським воїнам.

Зокрема, педагоги спільно зі своїми учнями та їхніми батьками:

• брали активну участь у різноманітних благодійних акціях;

• виготовляли сезонні маскувальні сітки;

• шили військові розгрузки;

• збирали продукти харчування, засоби особистої гігієни, одяг, подушки, ковдри, матраци, постільну білизну для потреб фронту;

• пекли домашні смаколики (рогалики, пиріжки, паски) і передавали захисникам;

• готували їжу (каші, котлети, пиріжки, млинці, вареники) для бійців територіальної оборони, самостійно розвозили обіди по блок-постах;

• перераховували кошти для Збройних сил України (через додаток Дія, на офіційні та волонтерські рахунки;

• підтримували поранених героїв;

• перед початком навчального року облаштовували укриття у міських закладах освіти.

Окрім ЗСУ, допомагали освітяни і вимушеним переселенцям, котрі з перших днів війни почали прибувати на територію громади: зустрічали потяги із біженцями, роздавали їм чай, каву, бутерброди, допомагали з пошуком житла.

У закладах освіти функціонували гуманітарні штаби зі збору одягу, іграшок, предметів побуту та продуктів, а також було організовано гаряче харчування для малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщених осіб, бійців ТРО.

На кошти, зібрані педагогами для військовослужбовців, вдалося придбати паливно-мастильні матеріали, інструменти для ремонту техніки, електрогенератор, похідні ліжка, діжки для води, газові балони, рукомийник, репеленти, і – найголовніше – позашляховик “Kia Sorento”.

Така щира підтримка, впевнена Світлана Басюк, додає українським воїнам наснаги на полі бою, а жителям громади дозволяє зробити свій особистий внесок у Перемогу, відчути єдність народу, долучитися до спільної справи.