Бердичів

міська рада

Лікарі закликають утриматись від вживання йодовмісних препаратів і сумішей за рецептами з інтернету

picture

Бердичівські медики закликають жителів громади не довіряти інформації, яка шириться мережею, щодо різноманітних способів профілактики променевої хвороби внаслідок ядерної загрози.

За словами директора КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Бердичівської міської ради Наталії Хорошун, наразі заклад централізовано і безоплатно отримав 5,5 тис. таблеток калію йодиду виробництва фармзаводу “Дарниця” і найближчим часом очікує ще на одну, майже вдвічі більшу, поставку.

Препарат, зазначила, розподілений між усіма амбулаторіями і знаходиться на зберіганні у сімейних лікарів. При потребі, після офіційного оповіщення влади, таблетки роздаватимуть пацієнтам за адресами:

1) Амбулаторія 1. Бердичів, вул. Одеська, 38/2;

2) Амбулаторія 2. Бердичів, вул. Бистрицька, 22;

3) Амбулаторія 3. Бердичів, вул. Житомирська, 113;

4) Амбулаторія 4. Бердичів, вул. Червона, 14;

5) Амбулаторія 5. Бердичів, вул. Богунська, 22;

6) Амбулаторія 6. Бердичів, вул. Житомирська 42/2;

7) Скраглівська амбулаторія. Скраглівка, вул. Свободи, 1.

Для дорослих і дітей старше 12 років рекомендована доза препарату становить 125 мг (1 таблетка), для дітей від 3 до 12 років – 62,5 мг (1/5 таблетки). Для немовлят і дітей до 3 років життя треба готувати спеціальний розчин.

Калій йодид, підкреслила Наталія Хорошун, блокує роботу щитоподібної залози і запобігає поглинанню радіоактивного йоду, який знаходитиметься в повітрі протягом 24 годин після гіпотетичного ядерного вибуху. Приймати його для профілактики і про всяк випадок категорично заборонено.

Усі інші йодовмісні препарати, а також суміші, приготовані за рецептами з інтернету, наголосила лікарка, не лише є неефективними, а й можуть загрожувати життю та здоров’ю людини.