Бердичів

міська рада

“Наша сила – в єдності”: польські освітяни відвідали навчальні заклади Бердичева

246dbb0d-408b-4fbc-ae37-5b3f58345db8

Днями заступник Президента польського міста Ченстохова Ришард Стефаняк, начальник відділу освіти Рафал Пьотровскі та педагоги Рафал Матушевскі і Марек Блада відвідали навчальні заклади Бердичева. Мета партнерського візиту, за словами делегатів, полягала у поглибленні співпраці та обміну досвідом між освітянами різних країн.

У Бердичівському міському ліцеї № 15 гостей зустріли традиційним короваєм, гуцульським танком, українськими і польськими народними піснями. Делегати оглянули виставку учнівських робіт, презентовану у межах проєкту “Жива картина”, відвідали кімнату письменника Джозефа Конрада, поспілкувалися з педагогічним колективом та учнями.

Спільно із начальницею управління освіти і науки Валентиною Адаменко, Ришард Стефаняк та Рафал Пьотровські урочисто відкрили у ліцеї кабінет польської мови. Як зазначила директорка закладу Ванда Івасюк, облаштування спеціалізованого кабінету – це знак подяки братньому народу, котрий простягнув Україні руку допомоги у важкий час. Наразі, підкреслила, у Польщі перебуває 52 ліцеїста, а на початку воєнної агресії їхня кількість сягала 314.

Наскільки шляхетною та цінною для українців була і залишається підтримка сусідньої держави, гості могли переконатися, переглянувши театралізовану виставу, присвячену початку війни. Разом із матерями і дітьми делегати “перейшли” імпровізований українсько-польський кордон та змогли відчути себе безпосередніми учасниками тих подій.

Також польські освітяни на власні очі побачили “блекаут”, влаштований у темному кабінеті, та власноруч виготовлені учнями свічки із моркви та картоплі. Кілька окопних свічок директорка ліцею Ванда Івасюк передала до Музею у Ченстохові на згадку про незламність України.

У Бердичівській міській гуманітарній гімназії № 2, котра вже тривали час співпрацює із Ченстоховською школою № 24, гостям продемонстрували всесвітньовідомий старовинний польський танець – полонез та сценічну мініатюру під назвою “Еволюція світу”.

Окрім того, делегати змогли насолодитися виступом театрального гуртка гімназії та переглянути спектакль під назвою “Любов, що надихає”. Історія кохання композитора і поета польського походження Діонісія (Дениса) Бонковського із простою дівчиною Ганною знайшла відгук у серці кожного глядача. Вважається, що Бонковський є автором тексту та музики пісні “Гандзя”, котра згодом стала українською народною.

Сьогодні, зазначив Ришард Стефаняк, надзвичайно важливо, щоб стосунки між Польщею та Україною будувалися на спілкуванні і дружбі молодого покоління. А тому, продовжив, коли путін заявив, що Україна нічого не варта, польські колеги вирішили організувати конкурс учнівських робіт на тему “Великі українці”. Участь у ньому взяли понад кілька десятків авторів переважно із партнерських міст – Бердичева та Умані. Серед них – і учні БМГГ № 2: Ольга Мохорт (І місце) та Валерій Сирота (ІІІ місце). Переможці і учасники конкурсу були нагороджені Грамотами та цінними подарунками, а також отримали запрошення відвідати Ченстохову.

За вагомий внесок у зміцнення дружби між польським і українським народами почесну відзнаку – Стрілецький хрест – отримав депутат міської ради Василь Толочко. А очільниця Умані Ірина Плетньова, котра була присутня на урочистостях, вручила Ришардові Стефаняку та Рафалу Пьотровскі відзнаку “За заслуги перед містом”.

Окрім того, гості передали міському голові Сергію Орлюку статуетку янгола у блакитній сукні із жовтими крильми, яка, на їхню думку, символізує Україну. “Нехай вона постійно нагадує, що так, як не загинула Польща, не вмерла і не вмре Україна. Горда, героїчна, і велична, як ніколи раніше. Велична і прекрасна попри біль, якого зазнає кожного дня. Бо Україну можна знищити на мить, але її не можна зламати” – переконаний Ришард Стефаняк.

За партнерство і єдність, допомогу та підтримку подякував польським колегам Сергій Орлюк. Адже, підкреслив, громада міста Ченстохова – це не лише друзі бердичівлян, це – наші однодумці, люди, котрі знають ціну волі і незалежності. Колись, нагадав, польське військо допомагало Україні здобути державність, нині ж Польща так само допомагає Україні вистояти у війні. Мільйони поляків щодня переймаються тим, як воює і як живе український народ, підтримують його у праведній боротьбі та доводять, що наша сила – в єдності.