Бердичів

міська рада

Сім «Пунктів Незламності» розгорнуть роботу на території бердичівської громади

IMG_20221101_140640-2

Повномасштабна війна та терористичні атаки росії на об’єкти критичної інфраструктури України змусили змінити підходи до облаштування пунктів обігріву, які зазвичай розпочинали роботу в осінньо-зимовий період. В умовах воєнного стану вирішено перейти до облаштування стаціонарних пунктів обігріву. Через обов’язкову наявність ряду умов облаштовуватимуть їх здебільшого у навчальних закладах, і називатимуться такі пункти «Пунктами Незламності».

Розгорнуть вони свою роботу і на території Бердичівської міської територіальної громади. Саме ця тема стала головною на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого обговорили основні заходи на випадок критичних проблем з енергетикою та опаленням в умовах осінньо-зимового періоду, зокрема, у випадках повного блек-ауту.

За інформацією заступниці начальниці управління освіти та науки Бердичівської міської ради Світлани Басюк, згідно з поставленими завданнями, «Пункти Незламності» мають надавати наступні послуги:

  • Обігрів;
  • Мобільний зв’язок;
  • Доступ до інтернету та телебачення;
  • Живлення до мобільних пристроїв;
  • Приготування теплих напоїв та їжі;
  • Першу медичну допомогу;
  • Укриття у разі надзвичайної ситуації.

Таких пунктів у бердичівській громаді буде створено сім (у різних мікрорайонах). З-поміж іншого, вони мають бути забезпечені печами-«буржуйками», генераторами, запасом пального та дров.

Зі слів начальниці управління ЖКГ Наталії Нехворовської, задля подолання ризиків зриву роботи «Пунктів Незламності» розпочато заходи щодо поповнення матеріально-технічного резерву, зокрема, придбання необхідних засобів та обладнання.

На засіданні торкнулися ще однієї проблеми, яку може викликати знеструмлення електромереж – забруднення р. Гнилоп’ять нечистотами. На даний час, нагадав директор МКП «Бердичівводоканал» Костянтин Анучін, у місті відсутні комунальні очисні споруди, і очисткою стічних вод займається ТОВ «КЕС». У разі припинення електропостачання, припустив Костянтин Анучін, є дуже великі сумніви у тому, що дане підприємство зможе забезпечити очистку. А стоки, у свою чергу, потрібно буде кудись скидати. У розпорядженні Водоканалу є так звані карти, куди можна здійснювати аварійні скидання, продовжив директор, але вони – доволі старі і, якщо туди скидати стоки, то для початку їх треба почистити. На думку Костянтина Анучіна, потрібно привести до ладу дві, а краще три карти – тоді Гнилоп’ять буде захищена від забруднення.

Окрім того, зазначив, доцільним є закупити генератори потужністю десь до 10 кВт кожен для невеличких місцевих каналізаційно-насосних станцій. Із початком віялових відключень, пояснив, постала наступна ситуація: станція подає воду, а КНС не працюють. Генератори допоможуть усунути проблему, коли подавати воду можна, а відкачувати каналізацію – ні.

Останні новини