Бердичів

міська рада

У міській раді під час прийому розбиралися з проблемами громадян

1-4

Черговий прийом громадян провели заступниця міського голови Олена Петрівська та радник міського голови Артур Іваненко. Серед озвучених проблем та звернень – прохання дати дозвіл на встановлення індивідуального опалення. Квартира у багатоповерхівці, що на Житомирській, 43 – будинку, в якому відсоток тих, хто з автономним опаленням, складає 47 %. Якби ця цифра перевищувала 50 %, пояснюють посадовці, дозвіл можна було б отримати, у даному ж випадку або на «автономку» переходять усі без виключення квартири, або жодна.

Літню жінку з інвалідністю І групи привели на прийом прихожанки одного з костелів. Кажуть, мешкає та на самоті, за борг у понад 6,0 тис. грн. оселю відключили від газопостачання – доводиться готувати на плитці. Аби поновити постачання газу, необхідна пристойна сума  (десь в районі 50,0 тис. грн.) – у пенсіонерки такої суми немає. У ході спілкування з’ясувалося, що жінка не є власницею будинку: свій вона колись продала і відтоді мешкала у будинку родички. Та померла в Москві, тимчасова реєстрація у пенсіонерки закінчилася, а з реєстрацією закінчилися субсидія й пільги. Місто не може впливати на приватників-газовиків, але може посприяти у допомозі від Центру надання соціальних послуг. Окрім того, громадянам було надано рекомендації звернутися до центру вторинної правової допомоги, поліції та, можливо, до суду.

Свого часу бердичівлянка, котра мала у користуванні 4 сотки землі, вирішила відмовитися від них на користь сина. Нині син воює, а жінка виявила бажання додати до 4-х соток ще 6 за рахунок, начебто, надлишку землі біля вже переданої ділянки. У відповідь отримала роз’яснення: подібне збільшення суперечитиме рішенню міської ради кількарічної давнини, що стосувалося виділення земельних ділянок учасникам АТО. Усі положення, що лягли в основу рішення, розроблялися спільно учасниками різних ветеранських спілок, і якби син взяв участь у розіграші ділянок тоді, то у числі інших атовців мав би шанс отримати 10 соток землі. Збільшувати площу ділянки шляхом, запропонованим його матір’ю, заборонено законом. Та й що стосується вже переданих йому 4-х соток, то приватизувати їх в умовах воєнного стану теж заборонено. Повернутися до цього питання можна буде лише по закінченні війни.

Мешканець однієї з чотирьох частин, на яку поділено будинок, що на вул. Вітківського, проводячи роботи на своїй частині, вирішив обрізати труби й батареї у своєї сусідки. У результаті жінка і без води, і без тепла.

Шанованого віку чоловік скаржиться на умови проживання. Ветхий будинок на Європейській, 3: ні газу, ні світла, стіни падають. Хвора дружина мешкає у селі, він їздить туди, а у вказаній квартирі «просто прописаний»: колись запропонували прописатися – він не відмовився. Права власності на житло не має. У місті можуть розглянути можливість проживання його у гуртожитку, та це чоловіка не влаштовує. У квартирній черзі він 652-й.

Чи на законних підставах у багатоквартирному будинку розташована ветеринарна клініка, з’ясовуватимуть фахівці. Зі слів мешканця сусіднього будинку, таке сусідство приносить чимало незручностей: у подвір’ї часто гуляють собаки без намордників, тварини справляють свої потреби прямо під деревами, прибирати за ними ніхто не збирається. До того ж до закладу часто приїжджають на машинах, і бува таке, що чоловік не може вийти з онучкою на прогулянку через велику кількість транспорту. Цікавиться, чи взагалі ветеринар має право здійснювати свою діяльність, знаходячись у багатоквартирному будинку.

Повернути на місце канаву вимагають мешканки будинків по пров. Мічуріна і вул. Веселій. Ще з сивої давнини, стверджують, канава проходила кількома земельними ділянками. Коли йшла злива чи просто дощ, вся вода стікалася до неї і прямувала собі, начебто, до самої річки. Нікому від того шкоди не було. Але ось один із сусідів вирішив у себе на ділянці облаштувати труби, утворивши таким чином перешкоду для течії. І тепер, коли сильно дощить, вся вода розтікається іншими ділянками. Страждають будинки, сараї, погреби і все, що на городах. Заливає по самі коліна, обурюються жінки. Натомість вимагають, аби сусід прибрав труби, повернувши життя канаві. Із цією ситуацію у виконкомі вже знайомі: свого часу за вказаним місцем виїжджала техніка, аби провести необхідні роботи. Доступитися комунальникам до канави жінки не дали. З сусідом розбиратимуться фахівці, окрім того, є пропозиція обстежити трубу, що облаштована нижче по провулку. Вона замулена, і якщо її вичистити, то це може кардинально вирішити проблему. Жінки на цю пропозицію категорично не погоджуються, вимагаючи лише одне – повернути канаву.

За цими й рештою питань Оленою Петрівською та Артуром Іваненком надані відповідні роз’яснення, рекомендації та доручення.