Бердичів

міська рада

Крути, 1918-й… Україна, 2014-2023-й… Бій за вільне й успішне майбутнє триває.  

IMG_20230127_142546-1

Сьогодні той бій називають «боєм за майбутнє України». Вважається, що молодь, котра тоді беззастережно й безстрашно вступила у боротьбу з переважаючими силами ворога, на кілька днів зупинила його наступ на Київ. За цей час було укладено Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу – Українську Народну Республіку визнали незалежною, надавши їй військову допомогу для відбиття російсько-більшовицької агресії.

То був 1918-й, залізнична станція Крути та кілька сотень звитяжних молодих українських героїв, патріотизм, стійкість та самопожертва яких так відчутно перегукується з сьогоднішніми подіями. Через 105 років Україна знову бореться за життя, а її доблесні й відважні сини та доньки дають бій величезній армії росіян.

Про Крути, Україну, про український ген волі й ген героїзму та про те, що історія повторюється, говорили у Публічній бібліотеці під час патріотичної промоції, присвяченої визвольній боротьбі оборонців України.

У грудні 1917-го більшовики пішли наступом на Україну. Захопивши майже все Лівобережжя, почали просуватися на Київ. Дві червоні армії об’єдналися у Бахмачі, натомість захисники України, котрі вимушені були звідти відступити, закріпилися на станції Крути. Київська юнацька військова школа, студентський курінь Січових стрільців, добровольці з загону Вільного козацтва – за оцінкою фахівців, проти більшовиків виступили близько 500 українських вояків. У результаті жорстокого двобою на полі бою полягли десь до сотні оборонців, втрати загарбників склали близько 300 осіб.

Українці відступили і, зрештою, вирушили до Києва. Одна чота, заблукавши, повернулася до Крут, де хлопців схопили, піддали катуванням та стратили. Наступ Совєтів було зірвано…

Через 104 роки, на початку березня 2022-го, неподалік від Крут новітні Герої новітньої України знову відбивали наступ рашистських окупантів, котрі знову вирішили взяти українську столицю. Ганебний досвід ні чому не навчив агресорів. Та коли на росії рахувалися з втратами і з людською мораллю?..

У ХХІ сторіччі руснява недоімперія вкотре пробує настрашити українців масовими вбивствами, ґвалтуваннями, мародерством, катуваннями, знущаннями, тотальним руйнуванням. А заклик більшовика Муравйова жорстоко стирати у порох всіх і вся мало не слово в слово дублюють нинішні московські пропагандисти.

Звитяжні Захисники України завершать справу Героїв Крут – у цьому немає сумнівів. За підтримки свого народу та всього цивілізованого світу, українські Збройні Сили не дадуть панувати злу на рідній землі. Ми переможемо!