Бердичів

міська рада

Інформаційна підсистема “Custody Records” відсьогодні функціонуватиме у бердичівській поліції

IMG_20230131_181031

Пілотний проєкт інформаційної підсистеми “Custody Records”, покликаний забезпечити дотримання прав людини у поліцейській діяльності, презентували у Бердичівському районному відділі поліції. Захід відвідали представники влади різних рівнів, громадськості та ЗМІ.

За словами заступника начальника Головного управління Національної поліції у Житомирській області Артема Лисогора, використання “Custody Records” убезпечує не лише громадян, які знаходяться під контролем правоохоронців, а й самих поліцейських відповідно до європейських стандартів. Система, зауважив, дає можливість контролювати всі дії, що проводяться із підозрюваною особою – з моменту фактичного затримання до прийняття рішення судом, – та унеможливлює вчинення провокацій з обох сторін.

Із принципами функціонування “Custody Records” присутніх ознайомив ідейник проєкту, начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко. Так, зазначив, запровадження системи передбачає кілька принципових нововведень, зокрема:

• покращення інфраструктури підрозділу поліції;

• безперервна відеофіксація з моменту затримання;

• цілодобове “розумне” відеоспостереження;

• запровадження посади інспектора з дотримання прав людини;

• зовнішній контроль за тим, що відбувається у відділку.

Щоб наглядно продемонструвати гостям переваги використання системи, правоохоронці змоделювали стандартну робочу ситуацію: до відділку поліції доставлено чоловіка, який підозрюється у крадіжці мобільного телефону.

З моменту затримання усі дії і громадянина, і поліцейського фіксуються нагрудною камерою останнього. Співробітник на цьому етапі зобов’язаний виконати низку дій: зачитати права та обов’язки підозрюваного, повідомити про підстави затримання, сповістити його близьких осіб тощо.

Прибувши у відділок, і поліцейський, і підозрюваний повинні пройти процедуру інтерв’ювання, яку проводить інспектор із дотримання прав людини. Мета цієї бесіди, підкреслив Руслан Горяченко, полягає у з’ясуванні всіх обставин затримання. Далі підозрюваний має право зустрітися із адвокатом у кімнаті для конфіденційних побачень, а вже потім – потрапить у кімнату для проведення слідчих дій. Якщо ж виникне потреба затримати особу на 24 години, у відділку є спеціально облаштовані для цього приміщення: із гарячою та холодною водою, постільною білизною, повноцінним харчуванням. Кожен етап роботи із затриманим, наголошують правоохоронці, фіксуватиметься на відео, що дозволить створити безпечне середовище і для громадян, і для поліцейських.

Також присутні мали можливість переглянути кадри із інших підрозділів поліції, де вже використовується система, та ще раз переконатися у її ефективності.

Міський голова Сергій Орлюк подякував начальнику Бердичівського районного відділу поліції Сергію Рудницькому та усім правоохоронцям за їхню щоденну роботу, результативну співпрацю з міською владою, прозору комунікацію із жителями громади. Впровадження “Custody Records”, переконаний, стане ще одним важливим кроком до побудови правової держави, дотримання громадянами чинного законодавства та збільшення довіри населення до поліції.

У свою чергу, Артем Лисогор вручив Сергію Орлюку Подяку Головного управління Національної поліції в Житомирській області – за співробітництво та вагомий особистий внесок у реалізацію прав і свобод людини в поліцейській діяльності.