Бердичів

міська рада

Інформаційний тренінг стосовно змін у законодавстві, що стосується людей з інвалідністю, провели для громадських організацій бердичівської громади

1-3

Інформований означає озброєний. Вітчизняне законодавство, що стосується осіб з інвалідністю, зазнало певних змін, і самі люди, котрі мають інвалідність, повинні про них знати. Із цією метою до Бердичева приїхали фахівці з Житомира, очолювані Нелею Ковалюк – головою ЖОГОЛІ «Молодь. Жінка. Сім’я.», представницею Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА, депутаткою Житомирської міськради. Поїздка відбулася у рамках проєкту, що його пані Неля реалізує за сприяння фінського фонду Abilis. Учасниками проєкту стали три громади Житомирщини, у т. ч. і бердичівська, представником якої, у свою чергу, виступив керівник ГО інвалідів-візочників «Стимул» Юрій Яремчук. Учасниками зустрічі, що відбулася у Публічній бібліотеці громади, стали запрошені Юрієм Яремчуком представники організацій, в яких опікуються особами з інвалідністю.

Якою є політика керівництва Житомирщини та обласного департаменту соціального захисту населення стосовно людей з інвалідністю? Що зроблено, аби полегшити життя останніх, у минулому році та які плани на 2023-й? Чи реалізуватимуться цьогоріч програми санітарно-курортного оздоровлення? Відповіді на ці та низку інших питань озвучив заступник директора департаменту Анатолій Д’яченко. Інформувавши учасників тренінгу про зроблене, посадовець запевнив: допомога людям з інвалідністю – на постійному контролі з боку держави та обласної адміністрації.

Особи з інвалідністю мають право на навчання (держава проплачує його незалежно від форми власності вишу) та мають право на роботу (роботодавці, у свою чергу, не мають права відмовити у ній суто тому, що людина – з інвалідністю, і квота таких людей на підприємствах складає 4 %). Про це учасникам зустрічі нагадала заступниця директорки обласного відділення Фонду соціального захисту населення Тетяна Денисенко. Окрім того, вона інформувала присутніх про можливість забезпечення допоміжними засобами реабілітації, а ще – про можливість відшкодування у межах граничних цін, встановлених законодавством, вартості придбаних людьми засобів реабілітації (тих самих ортезів, акумуляторів для електроскутерів чи колісних електрокрісел тощо).

Маючи реабілітаційну картку і написавши відповідну заяву, людина з метою вирішення тієї чи іншої проблеми, може звернутися через:

  • Управління сім’ї та соцзахисту населення;
  • Територіальну громаду;
  • ЦНАП;
  • Електронний кабінет.

Люди з інвалідністю повинні бути залучені законотворцями до прийняття рішень, наголошує організаторка зустрічі Неля Ковалюк. Адже як можуть чітко усвідомлювати проблеми цієї категорії населення ті, хто не стикаються з такими проблемами?.. «Нічого ДЛЯ нас БЕЗ нас» – лише так можна досягнути того, про що весь час нагадують громадські активісти – гідного життя осіб з інвалідністю у соціумі.