Бердичів

міська рада

До уваги суб’єктів господарювання!

До-уваги-роботодавців-1

            Запрошуємо суб’єктів господарювання до участі у конкурсах проектів на отримання грантів для підтримки та розвитку підприємництва, а саме:

Стартувала нова хвиля подачі заяв на урядову програму мікрогрантів Єробота.

З 1 лютого українці, можуть отримати мікрогранти для започаткування чи розвитку свого бізнесу та подавати заявки на першу цього року хвилю програми “Власна справа”.

Отримати мікрогрант можуть як діючі підприємці, так і люди, що не мають досвіду підприємницької діяльності. Щоб отримати кошти потрібно подати заяву та бізнес-план свого проекту через сайт Дія. Після перевірки наданих документів, оцінки бізнес-плану, а також кредитної історії заявника йому потрібно пройти співбесіду з фахівцями Держслужби зайнятості, за результатами якої службою ухвалюється рішення про надання чи відмову у наданні мікрогранту.

Програма “Власна справа” стартувала 1 липня 2022 року. За цією програмою можна отримати мікрогрант на старт або розвиток бізнесу від 50 до 250 тис грн. Обов’язковою умовою отримання мікрогранту є створення 1-2 нових робочих місць залежно від суми наданого мікрогранту.

    Отримати гранти можуть підприємці, діючі ФОП або юридичні особи:

    • які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України;
    • які не провадять господарську діяльність на території росії;
    • які не перебувають під санкціями;
    • щодо яких не порушено справи про банкрутство;
    • щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію;
    • які не мають заборгованості перед бюджетом.

    Розмір гранту: до 8 млн грн, за умови створення не менше 25 робочих місць.

    Мінекономіки розглядає її протягом 15 робочих днів після завершення кінцевого строку подання. Рішення приймається на підставі висновків банку: оцінки бізнес-плану, співбесіди та результатів перевірки ділової репутації. Більше про кінцеві строки — https://diia.gov.ua/kincevi-stroki-podannya-zayav-na-otrimannya-granitiv.

    Гранти можуть бути витрачені на

    • придбання основних засобів виробництва (верстати, технологічне обладнання);
    • введення в експлуатацію верстатів, технологічного обладнання;
    • доставку придбаних верстатів, технологічного обладнання.

    Умови, критерії, механізм надання безповоротної державної допомоги визначені Постановою КМУ від 24 червня 2022 №739 «Деякі питання надання грантів для переробних підприємств».

    • Доступні кредити 5-7-9%

    Кредит до 60 мли грн будь-якому українському підприємству під 0% на час воєнного стану за програмою «5-7-9%»

    Будь-який бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення зможе отримати кредит під 0%. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн грн.

    Кредит зможе отримати будь-яка українська компанія — від мікробізнесу до великого бізнесу, де кінцевими бенефіціарами з часткою понад 50% є українці. Водночас не зможуть взяти кредит підприємства, учасником або кінцевим бенефіціаром яких є громадяни держави-агресора або ж особи, які належали до терористичних організацій.

    Строк кредитування за програмою «5-7-9» залежатиме від цільового призначення коштів. На реалізацію інвестиційного проекту та на рефінансування заборгованості кредит надається щонайбільше на 5 років. Для фінансування оборотного капіталу — на 3 роки.

    Обмеження розміру допустимої державної допомоги, який може отримати підприємець, не буде застосовуватись у період дії воєнного стану. Раніше таке обмеження діяло в силу закону.

    Уряд розширив перелік інструментів, які дозволять банкам надавати кредити в рамках програми «5-7-9%» у разі нестачі забезпечення. Експортно- кредитне агентство зможе страхувати кредити підприємців-експортерів, що значно спростить їм доступ до дешевого фінансування.

    Також, за діючими умовами Програми можна скористатись кредитною гарантією в розмірі до 80% суми кредиту в залежності від виду кредиту та інших факторів.

    На період воєнного стану та 180 після нього, відмінено умову щодо збереження робочих місць за деякими видами кредитів в рамках програми. Всі інші умови програми залишаються в силі.

    Детальна інформація розміщення за посиланням: https://5-7-9.gov.ua/

    Програма доступного фінансування для експортерів під час війни «Кредити на виконання зовнішньоекономічних договорів за спрощеною процедурою» допоможе українським виробникам вийти на нові ринки й стати конкурентними.

    Експортер, який потребує фінансування на виконання зовнішньоекономічного договору, звертається до банку за позикою та надає відповідний пакет документів.

    Якщо банк ухвалює рішення видати кредит, ЕКА автоматично страхує позику.

    Максимальна сума позики за програмою:

    Максимальний ліміт заборгованості на одного позичальника встановлюють індивідуально для кожного банку, але не може бути більше 20 000 000 гривень (в еквіваленті).

    Ліміт заборгованості позичальника не перевищує 85% суми ЗЕД, на виконання якого надається експортні (-й) кредити.

    Термін кредиту до 12 місяців (1 року).

    Тип кредиту:

    • Відновлювальна кредитна лінія, невідновлювальна кредитна лінія, стандартний кредит.

    Валюта кредиту:

    • USD, EUR, UAH.

    Важливо!

    Кредит зі спрощеними вимогами до застави за спрощеною процедурою може бути виданий виключно на виконання зовнішньоекономічних торгових операцій.

    Програму можна комбінувати з іншими кредитними продуктами банку, а також іншими програмами, зокрема з іншими портфельними гарантійними інструментами (наприклад, гарантії Фонду розвитку підприємництва) та програмою «Доступні кредити під 5-7-9%».

    Мають Угоди портфельного страхування з Експортно-кредитним агентством України AT «Ощадбанк», АБ «УКРГАЗБАНК» та А1 «Укрексімбанк». Перелік банків згодом розширюватиметься.

    Детальна інформація за посиланням: https://www.eca.gov.ua

    Онлайн-платформа Державний аграрний реєстр (ДАР) для підтримки агровиробників

    Державний аграрний реєстр (dar.gov.ua) – це автоматизована електронна система, створена Мінагрополітики за технічної допомоги Європейського Союзу для ефективного і прозорого розподілу та адміністрування усіх видів підтримки для українських аграріїв, що надаються в межах державних програм, у вигляді грантів від міжнародних партнерів, а також будь-яких інших видів технічної допомоги.

    Лише зареєстровані в ДАР виробники аграрного сектору зможуть у режимі реального часу отримати доступ до інформації про наявні програми державної підтримки та подати заявку на них онлайн.

    Зареєструватися в ДАР можуть виробники агропродукції незалежно від розміру, організаційно-правової форми чи напрямів діяльності, для цього потрібен лише електронний підпис.

    Щодо реєстрації та подання заявок у ДАР звертатися до Контакт-центру: 044 339 92 15, support@dar.gov.ua.

    Внесено зміни до програм грантової підтримки (мікрогранти на власну справу, гранти на розвиток садів та теплиць)

    Постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2023 р. № 39 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738», внесено зміни до програм грантової підтримки (мікрогранти на власну справу, гранти на розвиток садів та теплиць), які передбачають:

    визначення коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування у разі безробіття першочерговим джерелом фінансування надання мікрогрантів, що забезпечить стабільність фінансування програми;

    виплату грантів одержувачам, рішення щодо яких прийнято у 2022 році, із загального фонду держбюджету 2023 року або за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

    надання можливості одержувачам грантів на сади чи теплиці, рішення щодо яких прийнято у 2022 році, обрати спосіб отримання гранту (у повному обсязі одним платежем чи частинами).

    Мікрогранти також надаватимуться для покриття витрат на придбання меблів, обладнання (крім транспортних засобів).

    Гранти для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства надаватимуться у розмірі не більше 70% вартості проекту висадки насаджень, але не більше 10 млн гривень відповідно до суми на один гектар та за умови фінансування коштами одержувача (власні та/або кредитні) різниці між вартістю всього проекту висадки насаджень та обсягом гранту.

    Гранти надаються виключно для висадки не більше 25 гектарів насаджень із встановленням системи зрошення та водозабору.

    Закладка насаджень має бути здійснена посадковим матеріалом сортів рослин, відомості про які занесені до Реєстру сортів рослин України або Реєстру патентів.

    Термін реалізації проекту висаджування насаджень збільшено з 12 до 18 місяців від часу отримання бюджетних коштів.

    До заяви для отримання гранту обов’язково додаються одним файлом у форматі PDF скан копія:

    • проекту висадки насаджень, яка підписана розробником;
    • проекту зрошення (у разі відсутності відповідного розділу з розрахунками у проекті висадки насаджень) із зазначенням джерела водозабору.

    Заяви, подані без підписаного розробником проекту висадки насаджень, а також із перевищенням заявленої суми компенсації на гектар насаджень не розглядаються.

    За підсумками реалізації проекту висадки насаджень, одержувач також зобов’язується забезпечити новий сад, ягідник або виноградник системою зрошення з водозабором.

    Гранти на будівництво 1000 модульних теплиць надаються у розмірі не більше 70 відсотків вартості проекту будівництва модульної теплиці, але не більше 7 млн гривень, та за умови фінансування коштами одержувача (власні та/або кредитні) різниці між вартістю проекту будівництва модульної теплиці та обсягу гранту.

    Діючі грантові програми від міжнародних донорських організацій

    1. Проект USAID «Економічна підтримка України» (Проект USAID)

    Підтримку можуть отримати компанії, які відносяться до МСП

    • Кількість персоналу до 250 осіб
    • Річна виручка до еквіваленту 40 мільйонів евро
    • Активи балансу – до 20 мільйонів евро

    Програма Проекту USIAD — Transaction Advisory Services — Підтримка супроводу інвестиційний угод. Програма працює за принципами надання інвестиційно-банківських послуг з залучення зовнішнього фінансування професійними інвестиційними банкірами. Проект USAID покриває значну частину або повну вартість послуг (в залежності від суми фінансування)

    Програма передбачає два обсяги фінансування, які втілюються двома різними партнерами – підрядниками Проекту USAID.

    Інвестиції $500 тис $1 млн еквіваленту

    • Втілюється компанією Soul Partners
    • Винагорода за залучення інвестицій – до 2% від суми (у разі успішного залучення)

    Понад $1 млн еквіваленту

    • Втілюється компанією Ernst & Young

    Детальна інформація розміщена за посиланням https://era-ukraine.org.ua/page-attracting-investment/

    Фінансова підтримка на розвиток інновацій.

    Український фонд стартапів, Мінцифри, Міносвіти та науки та Державний департамент США презентують Science&Business – GIST Pitch Days. Це можливість для українських винахідників, підприємців на науковців отримати фінансову підтримку на розвиток інновацій.

    GIST розшифровується як Global Innovation through Science and Technology initiative (“Глобальні інновації через науку та технології”) — назва, яка багато чого пояснює. Під час заходу зможете презентувати власні проекти та почути корисний фідбек від експертів.

    За результатами пітчів 24 проєкти-переможці отримають допомогу від GIST у розмірі $5 000.

    Для цього потрібно мати стартап у сфері:

    • охорони здоров’я;
    • агро- та біотехнологій;
    • енергетики та екології;
    • промисловості та інфраструктури.

    Заявки на участь приймаються до 20 лютого включно – за посиланням https://usf.com.ua/science-business-gist-pitch-days/

    Бізнес-акселератор для зміцнення економіки України.

    Українські громадські організації Impact Force та SILab Ukraine за підтримки Міністерства цифрової трансформації, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, Дія.Бізнес, а також інших численних українських та міжнародних партнерів запускає бізнес-акселератор Impact Business для українських підприємців, які прагнуть долучитися до відновлення найбільш постраждалих від конфлікту галузей економіки України.

    Пілотна програма підтримає 25 українських підприємств, що працюють у сільському господарстві, енергетиці, інфраструктурі, охороні здоров’я, кібербезпеці та інших галузях.

    Учасники отримають:

    • доступ до живих лекцій, воркшопів та досліджень, орієнтованих на включення соціального впливу у свою стратегію,
    • консультативну підтримку від всесвітньо відомих експертів, коучів та менторів,
    • доступ до інвесторів та глобальних технологічних ресурсів.

    За результатами проходження програми два підприємства з найкращими результатами матимуть можливість залучити фінансову підтримку до 20 000 евро на команду.

    Фінансова підтримка буде надана у вигляді смартгрантів від Українського соціального венчурного фонду та в межах проекту “Collaborate for Impact”, який реалізується завдяки фінансовому сприянню Європейського Союзу та співпраці з EVPA.

    Подати заявку можна за посиланням https://www.impactbusinessua.org/ua

    Дедлайн подачі заявки: 17 лютого

    • Програма EU4Environment, фінансована ЄС, розширює свою діяльність і підтримує “зелене” відновлення промисловості та релокації підприємств України!

    Підтримка “зеленого” відновлення промисловості та релокації вітчизняних підприємств у рамках програми EU4Environment передбачає:

    • Визначення потреб у відновленні переміщених промислових підприємств та можливостей відновлення у цільових регіонах;
    • Консультування підприємств за вибраними напрямками;
    • Пошук та підбір фінансових можливостей для “зеленого” відновлення підприємств;
    • Популяризація “зеленого” відновлення через успішні бізнес-кейси.
    • Основні напрямки консультування:
    • Доступність ресурсів (матеріалів, енергії, води, робочої сили) та забезпеченість ресурсами (включаючи енергетичну безпеку);
    • Картування постачальників;
    • Поводження з відходами (включаючи небезпечні);
    • Ресурсоефективне та чисте виробництво (скринінг можливостей);
    • Промисловий симбіоз;
    • Готовність до надзвичайних ситуацій.

    Скористайтесь посиланням http://surl.li/eqibd  щоб безкоштовно отримати консультацію від фахівців Центру ресурсоефективного та чистого виробництва.

    Гранти для проектів у сфері “зеленої” енергетики

    Пріоритети конкурсу:

    • розробка та впровадження рішень, що сприяють впровадженню енергоефективних заходів в громаді;
    • популяризація та розгортання ВДЕ;
    • участь в національних політиках задля попередження змін клімату.

    Можуть взяти участь:

    • органи місцевого самоврядування (ОМС);
    • неприбуткові громадські організації (що мають статус юридичної особи на території громади, від якої подаватимуть заявку);
    • консорціуми, що мають юридичне підґрунтя для роботи.

    Сума гранту: до 10 тис. євро в гривневому еквіваленті.

    Термін подання заявок: до 15 травня 2024 року.

    Термін реалізації проектів: не більше 9 календарних місяців.

    Більше детальної інформації: https://ecoclubrivne.org/grant oms

    Київська школа економіки та Торгово-промислова палата України в рамках проекту МОМ допоможуть понад 300 українським підприємцям долати наслідки війни

    Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансування Уряду Німеччини через Німецький банк розвитку (KfW) розпочинає ініціативу консультативної підтримки українського мікро-, малого та середнього бізнесу. Київська школа економіки KSE Graduate Business School надасть консультації з адаптації до умов війни мінімум 100 підприємцям, і ще 200 підприємств отримають консультації від Торгово-промислової палати України щодо експорту та пошуку нових ринків.

    Консультації в рамках ініціативи можна буде отримати на конкурсній основі.

    Торгово-промислова палата приймає заявки на консультації щодо експорту з 10 січня 2023. Деталі за посиланням: https://ucci.org.ua/press-center/ucci-news/vidkrito-nabir-na-uchast-v-proiekti-vidnovliuisia-ta-eksportui

    KSE Graduate Business School розпочало прийом заявок на консультації щодо подолання наслідків війни з 1 лютого 2023. Деталі та форма реєстрації учасників: https://kse.ua/ua/kse-graduate-business-school-re-empower-re-locate-re-start/

    Деталі проекту за посиланням http://surl.li/eqiay

    Триває конкурсний відбір з реалізації проектів по програмі LIFE.

    Програма LIFE – це фінансова підтримка Євросоюзу, яка дозволяє реалізовувати проекти у напрямках циркуляційної економіки та якості життя, природи та біорізноманіття, пом’якшення змін клімату, а також переходу до альтернативних джерел енергії.

    Кошти на проекти надаються на умовах співфінансування, на конкурсній основі. На період 2021-2027 років загальний бюджет LIFE становить 5,4 млрд евро.

    Напрямки фінансування:

    Довкілля:

    • Природа та біорізноманіття – імплементація Оселищної та Пташиної Директив ЄС, підтримка мережі Natura 2000;
    • Кругова економіка та якість життя – реалізація заходів для покращення якості повітря, управління відходами/водними ресурсами.

    Клімат:

    • Пом’якшення та адаптація до кліматичної зміни – імплементація кліматичного законодавства ЄС;
    • Енергетичний перехід – збільшення частки ВДЕ, підвищення енергоефективності.

    Проекти на конкурсний відбір можуть подавати юридичні особи будь- якої форми власності (органи місцевого самоврядування, центральні та територіальні ОВВ, установи державної, комунальної чи приватної форми власності, прибуткові чи неприбуткові, громадські організації) тощо.

    Проектна заявка для участі в конкурсі може подаватися як одноосібно, так і спільно з партнерами. На поточний рік оголошено 34 конкурсні пропозиції, інформація про які доступна за посиланням: https://cutt.ly/fXlb8iI

    100 000 грн на розвиток власної справи та поїздку в Париж отримає переможниця премії «Створено жінками – 2023». Крім грошової допомоги, всі фіналістки отримають консультаційну підтримку і членство у Франко- українській торгово-промисловій палаті.

    Подача заявок розпочалась 3 лютого. В конкурсі можуть взяти участь жінки, що продовжують вести підприємницьку діяльність попри війну.

    Участь в конкурсі безкоштовна.

    Для цього необхідно до 15 березня 2023 року заповнити заявку на сайті: https://womanccifu.com/ та надати пакет документів: презентацію, коротке відео про проект і офіційний реєстраційний документ.

    На момент подачі документів компанія має працювати мінімум 3 місяці і мати певні результати.

    Кожна заявка оцінюється за такими критеріями: оригінальність і мета бізнесу, стратегічне бачення, якість презентації. Учасниці, які наберуть найбільшу кількість балів пройдуть у наступний тур, де відбуваються співбесіди з журі.

    Експрес онлайн-інкубатор: навчання та до 7 000 евро на розвиток соціального підприємства

    SILab Ukraine разом з Ukrainian Social Venture Fund запускає набір на нову навчальну програму для майбутніх соціальних підприємців.

    Експрес онлайн-інкубатор – це:

    • 8 онлайн-занять з експертами з розвитку, позиціонування, просування, продажів та юридичних питань.
    • менторський супровід та консультації.
    • можливість розробити якісний пітч-дек для залучення фінансової підтримки.
    • до 7 000 євро на розвиток свого соціального підприємства.

    Дедлайн подачі заявки: 22 лютого 2023 року до 23:00

    Деталі та подача заявки: https://cutt.ly/b9GYNwn

    Уряд Німеччини компенсує українським МСП до 30% вартості інвестицій.

    Програма «Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі» підтримає фінансування інвестиційних проектів українських мікро-, малих та середніх підприємств в умовах війни – компенсує до 30% від вартості відповідних проектів.

    Фокус підтримки зосередиться водночас як на релокованих підприємствах, так і на нерелокованих, які планують здійснювати інвестиції у свою виробничу діяльність.

    Загальний бюджет ініціативи становитиме 2,4 мільйона євро, включно з 1,3 мільйона євро як початковою сумою доступною для грантів.

    Фінансування надасть Уряд Німеччини. Реалізовуватиме ініціативу німецька урядова компанія Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH у партнерстві з German Sparkassenstiftung, Фондом розвитку підприємництва та, на першому етапі, з двома українськими банками — Банком «Львів» та «Ощадбанком».

    Максимальний розмір інвестиційного проекту, який може бути виданий банком в межах ініціативи, становить 240 000 евро в гривневому еквіваленті (без ПДВ), з них максимальна сума гранту для кінцевого бенефіціара становитиме до 30 000 евро. Взяти участь в ініціативі зможуть підприємці без обмеження за видами економічної діяльності.

    Вимоги до учасників програми зокрема такі:

    • ними мають бути мікро-, малі та середні підприємства;
    • не менше 70% бізнесу має перебувати у приватній власності;
    • бізнес має існувати не менше одного року;
    • мають бути позитивні результати діяльності (прибуток) принаймні за 2021 рік;
    • бізнес не може класифікуватися як високоризиковий відповідно до стандартів НБУ;
    • учасники повинні дотримуватися екологічних та соціальних стандартів відповідно до чинного законодавства України.

    Щоб узяти участь, підприємцю потрібно звернутись до одного з банків- партнерів ініціативи та підтвердити відповідність вищезазначеним критеріям. У разі їх прийнятності, банк-партнер надає кредит для фінансування бізнес- проєкту, після успішної реалізації якого підприємець отримує грант. Бенефеціари програми також матимуть змогу отримати консалтингову допомогу для подальшого розвитку бізнесу.

    Детальна інформація за посиланням: https://www.giz.de/en/worldwide/101583

    Безкоштовна цифрова платформа для пошуку бізнес-партнерів – leverist.de.

    Спілка українських підприємців долучилася до запуску в Україні платформи leverist.de, яка дозволяє українським компаніям знаходити нових покупців, постачальників та бізнес-партнерів у Німеччині та інших країнах ЄС. Метою є підтримка та зміцнення бізнес-партнерств між країнами ЄС та Україною.

    leverist.de — безкоштовна цифрова платформа для пошуку бізнес- партнерів. Платформа заснована за підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та оперується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft fur intemationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Вона служить для пошуку партнерів з бізнесу, з наукових кіл та громадянського суспільства.

    Платформа є цілком безкоштовною. Наразі вона вже налічує понад 1500 компаній з 70 країн, які прагнуть до міжнародного партнерства.

    Ознайомитися з усіма вимогами, зазначеними на цій сторінці, та подати заявку щодо включення інформації про компанію за посиланням:

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjDQKOrbhecvYAIMs9EtFRxYQoh__rRY0aXNCFYwQqxO_thg/viewform

    Обмеження: компанії, чия сфера діяльності пов’язана з виробництвом або продажем тютюнових виробів, алкоголю, виробництва зброї й супутніх товарів, не можуть брати участь у програмі.

    Подати заявку

    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjDQKOrbhecvYAIMs9EtFRxYQoh__rRY0aXNCFYwQqxO_thg/viewform

    У разі виникнення питань щодо заповнення форми, звертайтеся на контактну пошту, і ми швидко вам допоможемо: leverist@sup.org.ua

    Останні новини