Бердичів

міська рада

Правила безпечного життя у новоствореному класі безпеки опановуватимуть учні 11-ї гімназії

IMG_20230210_125311-1

В 11-й гімназії відбувся перший урок у новоствореному класі безпеки. Культура застосування заходів пожежної безпеки закладається з самого дитинства, наголошують у ДСНС України, і їй потрібно навчати змалку. Одним зі шляхів інформування та просвітництва, вважають, мають виступати подібні класи безпеки. На їхній базі діти опановуватимуть правила безпечного життя.

З-поміж іншого, мається на увазі, що класи безпеки виступатимуть, у першу чергу, інтерактивними класами: навчання у них проходитиме за постійної активної взаємодії всіх учасників навчального процесу.

Участь у відкритті класу взяли міський голова Сергій Орлюк, начальник РУ ГУ ДСНС у Житомирській області Володимир Рейко разом із представниками управління, заступниця начальниці управління освіти і науки Бердичівської міської ради Світлана Басюк. Презентували новостворений кабінет директор гімназії Андрій Марківський та педагоги закладу.

Клас безпеки – то наповнено й водночас яскраво. В якості технічного забезпечення тут можна використовувати телевізори, відеопроектори та акустичні системи, магнітні й маркерні дошки, мобільні симулятори пожежної безпеки, вогнегасники, протигази, дитячий рятувальний одяг та каски, а також іграшки, пазли, конструктори тощо.

У ролі методичних матеріалів може виступати будь-яка наочна агітація:

  • Буклети, листівки, плакати;
  • Аудіо- та відеоролики, презентації, слайди, мультфільми;
  • Тематичні розмальовки, кросворди, тести, матеріали для творчих завдань;

Облаштовувати їх рекомендують за так званим зональним принципом організації освітнього процесу. Тобто, весь клас поділено на зони-локації, кожна з яких відповідає тій чи іншій темі:

  • Зона для перегляду відеоуроків та презентацій;
  • Зона пожежної безпеки;
  • Зона мінної безпеки;
  • Зона безпеки життєдіяльності;
  • Зона домедичної допомоги;
  • Зона психологічного розвантаження;
  • Ігрова зона.

Наповнення класів безпеки може постійно змінюватися й оновлюватися.

Метою відкриття таких класів, зазначив Володимир Рейко, є виховання у підростаючого покоління базового поняття основ безпечного середовища, що містять у собі знання з правил пожежної безпеки, мінної безпеки та цивільного захисту у цілому. Учні повинні досконало володіти алгоритмом дій у разі виникнення надзвичайної ситуації.

У такому класі безпеки надзвичайно цікаво не лише дітворі та юнацтву, але й дорослим, констатував, у свою чергу, Сергій Орлюк. Людина, зауважив, не може знати все на світі досконало, і тут на допомогу їй приходять фахівці, котрі готові проінформувати, просвітити, проконсультувати, роз’яснити і, зрештою, просто цікаво й захоплююче розповісти. Склалося так, що нинішні діти вимушені жити й навчатися в умовах війни, і наявність таких класів тим більше є потрібною. У небезпечній чи скрутній ситуації трапляється так, що озброєна знаннями дитина здатна допомогти тому, хто запанікував чи розгубився – будь-то молодшому за себе чи старшому. І цей клас, переконаний міський голова, ніколи не порожнітиме.