Бердичів

міська рада

Функція “Гвардії наступу” – забезпечувати швидкість наступу ЗСУ

331483581_989161565821828_4515659092354438794_n

Тисячі добровольців подаються до штурмових бригад МВС, щоби нищити ворога та звільнити окуповані землі України – аж до Криму.

Міністерство внутрішніх справ України ініціювало створення спеціальних бригад у складі бойових підрозділів Національної поліції, Державної прикордонної служби та Національної гвардії. Вони братимуть участь у штурмових діях, тобто у прориві ліній оборони ворога та наступі. Вступити можуть як військові з досвідом, так і цивільні добровольці, але треба пройти кілька тестів. Станом на вечір 8 лютого подали заявки уже 17 тисяч претендентів.

Відомо, що цей проект почав готувати Денис Монастирський, який нещодавно трагічно загинув разом із підлеглими при падінні гвинтокрила у Броварах. Зараз його справу продовжує Ігор Клименко, якого напередодні Верховна Рада призначила новим очільником МВС.

Розповідаємо, що відомо про “Гвардію наступу” та як до неї долучитися.

Яку саме функцію виконуватиме “Гвардія наступу” у війні: пояснення експертів

За словами військового експерта, генерал-лейтенанта Ігоря Романенка, ці вісім штурмових бригад почнуть застосовувати на полі бою, коли ЗСУ успішно виконають стратегічну оборонну операцію. Коли російські війська втратять наступальний потенціал, українські -перейдуть у контрнаступ. Саме тоді настане час “Гвардії наступу”.

Пан Романенко пояснив, що підрозділи Сил оборони України намагатимуться пробивати фронт і максимально швидко просуватися вперед, не затримуючись у населених пунктах. І саме бригади з “Гвардії наступу” “зачищатимуть” міста і села.

“Якщо ЗСУ затримуватимуться на кожному населеному пункті, то наступальний імпульс дуже швидко заклиниться. А це неприпустимо. Тому тоді, коли населений пункт буде оточений, туди входитимуть ці бригади з “Гвардії наступу”, які проводитимуть зачистки. А підрозділи ЗСУ йтимуть далі звільняти території”, – каже генерал-лейтенант.

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський вважає ініціативу досить перспективною, адже сил Нацполіції України не вистачає для підтримання правопорядку на деокупованих територіях України.

“Ці бригади будуть залучені у визволенні українських територій, і надалі в забезпеченні правопорядку на них” – додав військовий експерт.

Він також відзначив, що за назвами бригад видно, що це бригади наступу. Оскільки буквально за кілька днів було дібрано близько 8 тисяч добровольців, хоч серед них і не всі підійдуть, це свідчить про те, що Україна має ресурс, аби забезпечити потреби війська.

“Маючи такого сусіда, щоб убезпечити сухопутні кордони, ми не можемо дозволити собі розкіш мати винятково контрактну армію, це неприпустимо в наших умовах. Служити мають всі”, – резюмував полковник запасу.

Тим часом директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих заявив, що нові добровольчі бригади якісно відрізнятимуться від тих, які стихійно створювалися і стихійно діяли у 2014 році. Ставитиме бойові завдання Генштаб ЗСУ.

“Армія, яка тримає оборону, це одна складова на шляху до перемоги, – зазначає пан Рябих. – Щоб провести наступ та звільнення територій, потрібна, по суті, друга армія. Таку і створюють у МВС, виходячи із цілей, які поставив головнокомандувач”.

Водночас, на думку військового експерта, завдання ЗСУ, поліцейських та прикордонників відрізнятимуться за своїм характером. Тобто це буде не просто силова підтримка військових дій, а розподіл функцій.

“Підрозділи Нацгвардії вже виконують частину завдань ЗСУ на лінії зіткнення, вони стануть посиленням, дозволять охоплювати та робити прориви великим периметром. Військові працюють із важкою артилерією, а механізовані підрозділи просуваються вперед і або оточують противника, або змушують його до відступу, як це було під час Харківської операції, – припускає Валерій Рябих. – Поліцейський спецназ також може залучатися до штурмових дій, але водночас він дозволить закріпитись нашим силам на вже звільненій території, щоб військові могли просуватися далі. На фільтраційні заходи, протидію ДРГ та відновлення законної влади також потрібні великі сили. На завершальному етапі, коли упираємось у кордон, працюють прикордонники”.

Експерт зазначає, що нам доведеться заново формувати кордон.

“Європейський принцип прозорості, коли навіть немає мобільних груп прикриття, вже не підійде. Прикордонники виходитимуть на рубежі та створюватимуть військовий режим охорони. Як це вже відбувається у Чернігівській та Сумській областях, де є бойові позиції та повна взаємодія прикордонників із ЗСУ”, – каже він.

Пан Рябих також упевнений, що бригади будуть створюватися за стандартами НАТО і матимуть відповідне озброєння. Зокрема, важку бронетехніку та сучасну зброю, яку передають нам партнери.

“Буревій”, “Сталевий кордон”, “Лють”: хто входить у “Гвардію наступу”?

“Гвардія наступу” – це об’єднана назва для бригад, які посилять Сили оборони та звільнення окупованих територій України, розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Міністр підкреслив, що рішення створити штурмові бригади прийняли працівниками МВС, які “мають достатньо люті, щоб бити ворога”.

“Багато наших військовослужбовців, які боронили та боронять нашу країну, вийшли з ініціативою набрати людей в такі підрозділи. Тому було прийнято рішення, що всіх, хто бажає, хто є патріотом, хто втратив домівки або рідних через війну, об’єднати в такі бригади. Ми вже почали формувати такі підрозділи, які націлені на те, щоб звільнити наші території та стати на міжнародно визнані кордони. Це наша найближча мета”, – розповів генерал Клименко.

Військові з’єднання сформують на базі воєнізованих формувань:

Національної поліції – бригада “Лють”;

Держприкордонслужби – “Сталевий кордон”;

Національної гвардії – “Азов”, “Спартан”, “Рубіж”, “Червона калина”, “Кара-Даг”, “Буревій”.

“Ти сам обираєш бригаду та напрям наступу і гарантовано потрапляєш до однодумців. Захищай країну та своїх рідних, ставай добровольцем!” – йдеться на офіційному сайті “Гвардії наступу”.

Далі – детальніше про кожен підрозділ.

“Буревій”

Від 24 лютого 2022 року особовий склад військової частини виконує завдання в складі угруповання сил оборони Києва, охороняючи важливі державні об’єкти та інфраструктуру. Її бійців залучали до оборони у містах Сєвєродонецьк і Лисичанськ на Луганщині. Натепер вона виконує завдання в місті Бахмут Донецької області.

Гасло бригади: “Бригада утилізації російських військових”.

“Червона Калина”

Від перших днів повномасштабного вторгнення рф зайняли позиції з оборони столиці України й не допустили прориву противника до Києва, розбили колону російських військ біля селища Бузова.

З червня 2022 року підрозділи полку у складі зведеної батальйонної групи в ОТУ “Північ” оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” брали участь у бойових діях у Сєверодонецьку, Лисичанську та Білогорівці на Луганщині, Спірному та Верхньокам’янському Донецької області.

Гасло бригади: “Ворог тліє, де калина червоніє!”.

“Кара-Даг”

Обороняли Мелітополь, Молочанськ, Токмак, Кам’янське, Малу Токмачку і змогли зупинити наступ набагато більших сил ворога на напрямках Василівка – Запоріжжя та Токмак – Оріхів.

Завдяки застосуванню сучасних методів ведення бою, особовим складом бригади підтверджено знищення шести ворожих повітряних суден (чотири літаки СУ-25, два гелікоптери К-52), двох БПЛА і ракети, а також бронетехніки й живої сили противника.

Гасло бригади: “Піднімемо прапор над Кримом”.

“Рубіж”

24 лютого 2022 року ротна тактична група бригади першою прийняла бій з російськими спецпризначенцями в районі аеропорту “Антонов” (Гостомель), що відіграло важливу роль в обороні столиці і не дозволило окупантам розгорнути основні сили в безпосередній близькості до Києва. Тоді вдалося знищити п’ять і пошкодити один гелікоптер ворога, та знищити до роти особового складу противника.

Потім ця група відзначилася в боях у районі Ірпеня, Гути Межигірської та Мощуна, завдавши відчутних втрат окупанту. Бійці брали участь у боях за Рубіжне, стійко захищали Сєвєродонецьк. Підрозділ знищив понад 300 одиниць бронетехніки рф, зокрема САУ “Тюльпан”, ліквідовано понад 1 тис. загарбників та поранено біля 1,3 тис.

Гасло бригади:”Повертаємо законні рубежі країни”

“Спартан”

Дали гідну відсіч спробам противника прорватися до Харкова, брали участь у звільненні Малої Рогані, Циркунів і Кутузівки у взаємодії з підрозділами ЗСУ. Наразі вони мужньо боронять Харківську й частину Луганської областей, утримують позиції в районі Торецька на Донеччині.

Бригадою знищено значну кількість живої сили й військової техніки агресора, зокрема 4 танки на об’їзній дорозі під Харковом – у перший день оборони – та літак СУ-25..

Гасло бригади: ”Об нас ламається ворог”

“Азов”

Легендарний підрозділ, який став осередком оборони Маріуполя і героїчно утримував комбінат “Азовсталь”.

“Азов” звільняв Маріуполь у червні 2014 року, брав участь в боях під Іловайськом, обороняв Маріуполь з кінця серпня 2014 року, здійснював наступ на Широкине у лютому 2015 року, виконував завдання в районі проведення АТО (пізніше ООС). Силами підрозділу проведено успішну Павлопіль-Широкінську операцію у 2015 році, виконано низку успішних бойових завдань у районі Світлодарської дуги.

Гасло бригади: “Незламні, нескорені, неспинні!”

“Лють”

Воєнізований підрозділ поліції нового зразка. Основні завдання – проведення штурмових дій, знешкодження ДРГ і незаконних збройних формувань ворога, аеророзвідка.

Полки спеціального призначення “Сафарі” та “Цунамі”, батальйон патрульної служби поліції особливого призначення “Луганськ-1 імені Героя України Сергія Губанова” – підрозділи поліції, яких об’єднала “Лють”. Це – бійці, які виконували бойові завдання на Київщині, Запорізькому, Харківському, Херсонському і Донецькому напрямках.

Гасло бригади: ”Перетвори свою лють на зброю”

“Сталевий Кордон”

15-й мобільний прикордонний загін створений як підрозділ нового зразка. Основу бригади заклали підрозділи Держприкордонслужби, що виконували завдання в районі бойових дій на сході України. У її рядах – воїни, які першими зустріли ворога на кордоні, боронили “Азовсталь”, тримали лінію оборони на Лиманському і Бахмутському напрямках.

Гасло бригади: “Сталевою стіною стоїмо за наш кордон”.

Останні новини