Бердичів

міська рада

Блаженніший Патріарх Святослав (Шевчук): “Лікування ран війни – в центрі уваги УГКЦ”

IMG_20230307_012404-2

Під час свого візиту до Бердичева Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Патріарх Святослав провів зустріч у форматі “круглого столу” із міським головою Сергієм Орлюком, головою Бердичівської районної ради Олександром Баляновим, керівництвом Бердичівської районної військової адміністрації та очільниками ОТГ.

На думку Патріарха, сьогодні у центрі уваги як Держави, так і Церкви має бути лікування ран, завданих українському народові війною. Адже, переконаний, доля нашої Перемоги залежить не лише від здатності українців вигнати окупантів з рідної землі, а й від здатності справитися із глибокою ментальною травмою війни. Тому, наголосив священнослужитель, особливі зусилля церковної громади зараз спрямовані на те, аби привнести в Україну світовий реабілітаційний досвід.

Так, проінформував Блаженніший Святослав, УГКЦ нині працює над впровадженням спеціальної програми вишколу для священників – окремого освітнього проєкту, що дозволив би душпастирам надавати першу психологічну допомогу тим, хто її потребує.

Окрім того, наголосив Патріарх, нещодавно програму зцілення ран війни почали розробляти на державному рівні. Відповідно до цієї програми, заклади реабілітації повинні бути розміщені в усіх обласних центрах України. Учасники “круглого столу” торкнулися теми внутрішньо переміщених осіб та їх інтеграції у громаду.

У свою чергу, Сергій Орлюк поділився із присутніми планами щодо відкриття на базі Бердичівської міської лікарні сучасного реабілітаційного відділення та розповів про робочу поїздку до Дніпра, під час якої бердичівляни переймали досвід створення аналогічного об’єкту.

Наостанок міський голова подякував Патріарху та усім присутнім представникам УГКЦ за взаєморозуміння, допомогу, ефективну та плідну співпрацю, і висловив впевненість у тому, що співробітництво між Церквою та бердичівською громадою триватиме і надалі.