Бердичів

міська рада

Зміни в монетизації пільг на житлово-комунальні послуги: що потрібно знати?

ba381a86-d416-42fa-8d08-e6ca4f9a47e7

У січні 2023 року завершено реформу монетизації пільг. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг їх одержувачам з січня цього року надаються виключно у грошовій готівковій формі.

▪️Людина відтепер може отримати “на руки” свої гроші й, зекономивши енергоресурси, витратити заощаджене на інші потреби. Очікується, що таким чином буде підвищена мотивація громадян до енергоощадження.

▪️Зміни, що набули чинності, стосуватимуться пільговиків, які минулого року отримували пільги у грошовій безготівковій формі. Кошти надходили на обліковий запис в АТ “Ощадбанк”, звідки спрямовувалися надавачам житлово-комунальних послуг.

▪️Тепер виплата пільг на оплату житлово-комунальних послуг здійснюватиметься у грошовій готівковій формі – кошти перераховуватиме Пенсійний фонд України.

▪️Пенсіонерам, які до грудня 2022 року отримували пільги у грошовій безготівковій формі, виплата здійснюватиметься шляхом перерахування коштів на їх пенсійні рахунки в уповноважених банках або через відділення Укрпошти, де людина одержує пенсію.

▪️Пільговикам, які не є пенсіонерами, кошти на виплату пільг перераховуються на їх поточні рахунки, відкриті ПФУ в Ощадбанку.

▪️Про відкриття рахунку в банку органи Пенсійного фонду України інформують пільговика.

▪️Щоб одержати кошти з такого рахунку, потрібно особисто звернутися до Ощадбанку для укладення договору про відкриття банківського рахунку.

▪️Якщо ж пільговик бажає отримувати кошти на рахунок в іншому банку або через відділення Укрпошти, він має звернутися з відповідною заявою до органу ПФУ.

▪️Слід зазначити, що пільговики, які отримають пільгу у грошовій готівковій формі, зобов’язані самостійно сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги. Тобто АТ “Ощадбанк” більше не адмініструватиме розрахунки пільговика з надавачами житлово-комунальних послуг як це було при наданні пільги у грошовій безготівковій формі.

За інформацією Телеграм-каналу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України