Бердичів

міська рада

Міська влада, медики та священнослужителі обговорили напрямки майбутньої співпраці

IMG_20230315_112044-1

Міський голова Сергій Орлюк зустрівся із представниками різних релігійних конфесій, що функціонують на території бердичівської громади, та з керівництвом медичних закладів міста – лікарні і Центру первинної медико-санітарної допомоги. Метою зустрічі став пошук можливостей забезпечення лежачих хворих та осіб з інвалідністю медичними виробами й іншими необхідними засобами.

До обговорення долучилися також заступниця міського голови Олена Петрівська, керуюча справами виконавчого комітету Лариса Котнюк, начальник відділу охорони здоров’я Богдан Яковенко та очільниця міської організації Товариства Червоного Хреста України Наталя Гавриловська.

За словами медичного директора КНП “ЦПМСД” Людмили Руденко, заклад працює у цьому напрямку відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку забезпечення осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших окремих категорій населення медичними виробами та іншими засобами”. Саме цей документ, проінформувала, визначає місячну норму необхідних медзасобів на одного пацієнта. Однак, кошти, які щорічно виділяються із міського бюджету на забезпечення зазначеної категорії громадян, покривають лише близько половини від фактичної потреби.

Представники релігійних громад запропонували своє бачення щодо вирішення окресленої проблеми. Зокрема, підтвердили свою готовність передавати ЦПМСД засоби медичного призначення, якщо такі траплятимуться у вантажах гуманітарної допомоги, яка надходить від закордонних партнерів. А оскільки озвучена потреба, зазначили священнослужителі, доволі специфічна, то найкращим варіантом можуть стати листи-прохання, адресовані керівництвом мед закладів до різноманітних європейських благодійних фондів та організацій.

У свою чергу, начальник відділу охорони здоров’я Богдан Яковенко повідомив, що міська влада опрацює юридичне оформлення співпраці з Церквами – у вигляді договорів або меморандумів.

Наостанок присутні обговорили надання гуманітарної і психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам та родинам загиблих на фронті військовослужбовців, а також визначилися із датою і місцем проведення чергового Молитовного сніданку.