Бердичів

міська рада

60 років тому у Бердичеві було створено туристичний клуб “Ентузіаст”

IMG_20220208_154654-scaled

10 березня минає 60 років з дня створення бердичівського самодіяльного туристичного клубу “Ентузіаст”. Тоді, у 1963 році, його керівником стала профспілкова організаторка Бердичівського педагогічного інституту Валентина Нечаєва. З легкої руки молодої і активної студентки сотні жителів міста відкрили для себе дивовижний світ туристичного спорту.

Наступник Валентини Нечаєвої – Юхим Винопал – нині по праву вважається легендою бердичівського туризму. Окрім організації діяльності клубу, він неодноразово брав участь у походах найвищої категорії складності та був учасником різноманітних змагань.

За свою туристичну кар’єру Юхим Винопал відвідав Урал, Алтай, Кавказ, Якутію, Карелію, Крим та безліч інших місць.

Видатною постаттю, пов’язаною із “Ентузіастом”, є також бердичівлянин, заслужений майстер спорту з альпінізму Віктор Пастух. Він не лише підкорив вершини Карпат, Кавказу, Тянь-Шаню, а й брав участь у рятувальних операціях в горах, оскільки входив до складу рятувальної авіаційної швидкої допомоги.

На початку 1970-х років клуб увійшов до числа п’ятдесяти кращих аналогічних організацій, що існували на теренах Радянського Союзу.

Нині “Ентузіаст” припинив своє існування, однак його керівник та ідейний натхненник Юхим Винопал продовжує ходити туристичними стежками та залюбки ділиться із усіма охочими своїм досвідом та знаннями.

Останні новини