Бердичів

міська рада

Рятувальники нагадують про небезпеку спалювання сухої рослинності та про відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки

suha-trava-2-e1647871504120

З настанням тепла настає пожежонебезпечний період, який триває аж до жовтня. Рівень пожеж у цей час значно зростає. Цьому сприяє невелика кількість опадів та пониження відносної вологості повітря, що призводить до інтенсивного підсихання горючих матеріалів, які здатні займатися від незначних джерел запалювання. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву тощо. Дуже часто вогонь виходить з-під контролю людини. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні, та існує загроза розповсюдження вогню на споруди житлового сектору та на природні ділянки, такі як степові, лісові масиви та  території сільськогосподарського призначення. 

Характерною особливістю ліквідації таких пожеж є тривалість та потенційне збільшення масштабів розповсюдження горіння, необхідність зосередження значної кількості рятувальних сил, пального та спецтехніки на тривалий термін.

Основними причинами виникнення пожеж у природних екосистемах залишаються: безконтрольне випалювання сухої рослинності, недотримання населенням заходів пожежної безпеки перебуваючи в лісових масивах та порушення правил пожежної безпеки під час проведення господарських робіт на присадибних ділянках.

За 2022 рік на території Бердичівського району сталася 371 пожежа, з них 177 пожеж виникли на відкритих територіях загального користування та приватних домоволодінь внаслідок загоряння сухостою, а також   цілеспрямованого спалювання громадянами сухої трави  та сміття, що становить 48% від загальної кількості пожеж.

15.03.2022 року внаслідок спалювання бур’янів на приватній присадибній ділянці в селі Швайківка загинув господар 1953 року народження.

17.03.2022 року в селі Гальчин під час спалювання залишків сухої рослинності господарка житлового будинку залишила багаття без нагляду, внаслідок чого полум’я перекинулося на дерев’яний сарай, який надалі був повністю знищено вогнем.

20.03.2022 року в селі Никонівка під час спалювання залишків сухої рослинності отримала опіки та потрапила у лікарню господарка.

Такі вчинки зі сторони не зовсім свідомих громадян завдають непоправної шкоди не лише навколишньому середовищу, тому що під час зазначених пожеж руйнуються цілі екосистеми, а й суспільству загалом, зокрема призводить до різноманітних захворювань та великих фінансових збитків.

З початку 2023 року сталася 31 пожежа, внаслідок пожежі загинуло 4 особи на території Ружинської селищної ради в наслідок порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі та необережності під час куріння.

Важливо не допускати спалювання сухої рослинності, стерні, сміття, адже саме з цієї причини полум’я вогню нерідко перекидається на лісові насадження і може призвести до лісових пожеж та досягнути рівня надзвичайної ситуації.

Особи, винні у порушенні вимог пожежної безпеки, несуть адміністративну відповідальність згідно зі ст. 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та кримінальну відповідальність згідно зі ст. 245 ККУ в разі спричинення важких наслідків.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

– розведення багаття у лісі, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;

– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовують для лісогосподарської мети;

– палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;

– залишати у непередбачених для цього місцях лісу обмащене, просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я тощо;

– заправляти пальним у лісі паливні баки під час роботи двигуна;

– експлуатувати машини та інші механізми з несправною паливною та іскрогасною системою;

– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянка, що безпосередньо примикають до лісу (у тому числі проводити сільськогосподарські підпали); – звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.

Начальник БРУ ГУ ДСНС України у Житомирській обл.                                         Володимир РЕЙКО