Бердичів

міська рада

Бердичів та Велюнь домовились про співпрацю

IMG_20230524_162215

У межах робочого візиту до сусідньої Польщі бердичівська делегація, очолювана міським головою Сергієм Орлюком, відвідала місто Велюнь та зустрілася із його віце-мером Іоанною Скотницькою-Фіук.

Результатом зустрічі стала домовленість про майбутнє співробітництво у різних сферах – культурній, економічній, туристичній тощо. Окремо було обговорено питання передачі Бердичеву у якості гуманітарної допомоги кількох автобусів. Після перевірки технічного стану та узгодження всіх паперових формальностей, за словами польської сторони, транспортні засоби будуть доправлені до бердичівської громади.

Жителі Велюня, зазначила Іоанна Скотницька-Фіук, як ніхто інший розуміють, що переживає український народ у зв’язку із повномасштабним вторгненням росії, адже місто, яке вона нині очолює, стало першою мішенню нацистів у Другій світовій війні.

1 вересня 1939 року о 4:40 німецькі бомбардувальники здійснили повітряний наліт на Велюнь. Під час атаки, котра тривала понад 9 годин, на місто скинули 380 бомб загальною вагою 46 тонн. Було зруйновано 75% будівель, загинуло близько 1200 мирних жителів, розповіла віце-мер.

Щороку Президент Анджей Дуда у роковини тієї трагічної події відвідує тутешні меморіальні місця, щоб вшанувати пам’ять перших жертв Другої світової у Польщі.

Зі слів Іоанни Скотницької-Фіук, польський народ в цілому і жителі Велюня зокрема готові допомагати Україні у її боротьбі з агресором усіма можливими засобами.

Міський голова Сергій Орлюк подякував закордонним друзям за підтримку і розуміння, а також висловив сподівання на подальшу довготривалу та плідну співпрацю.