Бердичів

міська рада

Молодь ХХІ сторіччя про борців за вільну Україну: «Ми були незборимі в усі часи»

photo1684841910-12-1

Із нагоди Свята Героїв у молодіжно-волонтерському центрі «М-Формація» спілкувалися на тему багатовікової боротьби за незалежну й соборну Україну. Говорили, звісно, й про тих, хто очолювали цю боротьбу, про тих, котрі, не зважаючи на небезпеку, труднощі та втрати, вперто й невпинно йшли до високої мети, прагнучи жити у вільній, не підвладній жодним імперіям, Україні.

За столами – поділені на команди учні 9-го класу гімназії № 1. На столах – багато фото та різних описів, що стосуються звитяжних українців різних епох – від лицарів Київської Русі, козаків, січових стрільців та вояків УНР, ОУН та УПА і до Героїв ХХІ сторіччя – Небесної Сотні та учасників російсько-української війни. Завдання – з розрізненої інформації скласти цілісну «картинку» про оборонця того чи іншого часу. Фінал – презентація напрацьованого.

Пройшов завдання перше – спробуй себе у другому: обери конкретного Героя і розкажи про нього. Можеш застосувати власні знання, можеш використати матеріали розгорнутої в «М-Формації» тематичної книжкової експозиції, ну і, зрештою, – вдатися до пошуку в інтернеті, продемонструвавши тим самим вміння працювати з інформацією. Чотири команди – чотири Героя: київський князь Олег Віщий, козак часів Богдана Хмельницького, Роман Шухевич та легендарна постать вже нової України – Дмитро «Да Вінчі» Коцюбайло.

За час, поки гортали фото, вивчали описи, шукали інформацію та згадували щось із того, що знали, усвідомили одну, здавалося б, дуже просту, річ, діляться враженнями гімназисти: коли говорять про незборимість української нації, стає зрозуміло, звідки вона родом. Із давніх давен. І кували й ґартували цю незборимість унікальні люди. А ще зрозуміло те, що таку націю не побороти жодному з чужинців, хто насмілиться посягнути зі зброєю на Україну.