Бердичів

міська рада

Позбавлення батьківських прав, визначення способів участі у вихованні, повернення дітей: відбулося засідання комісії із захисту прав дитини

IMG_20230525_000345

Способи участі у вихованні двох неповнолітніх дітей жителю громади визначили на засіданні комісії з питань захисту прав дитини. Чоловік звернувся до органу опіки і піклування із заявою про встановлення графіку побачень із синами, адже, за його словами, колишня дружина перешкоджає їхньому спілкуванню. На засідання заявник не з’явився, однак, оскільки мати дітей не заперечувала, члени комісії одноголосно підтримали його вимоги.

Не прийшов на комісію і бердичівлянин, якого колишня дружина хоче позбавити батьківських прав стосовно трьох дітей. Як повідомила жінка, батько вже понад 5 років не бачиться із донькою та синами, не навідує, не телефонує, не допомагає. Його заборгованість по аліментам станом на теперішній час перевищує 250 тис. грн. Заслухавши заявницю, комісія вирішила надати відповідний висновок органу опіки та піклування до суду.

Аналогічне рішення було ухвалено стосовно ще одного чоловіка, який, зі слів колишньої дружини, також не цікавиться життям дітей.

Також комісія розглянула звернення бердичівлянки щодо зміни прізвища її неповнолітньої дочки. Жінка вдруге вийшла заміж, тому тепер вони із донькою мають різні прізвища. За словами матері, дівчинка вважає своїм батьком вітчима, тоді як рідний тато із нею не спілкується. Розгляд зазначеного питання було перенесено на наступне засідання.

Запросили на комісію і жительку громади, у якої певний час тому було вилучено двох неповнолітніх доньок. Діти наразі перебувають у одній із державних установ соціально-психологічної реабілітації, а орган опіки і піклування клопотав про позбавлення жінки прав у зв’язку із неналежним виконанням нею батьківських обов’язків. Суд взяв до уваги той факт, що мати виправилась, тому постановив повернути дітей у родину. Із жінкою провели профілактичну бесіду і роз’яснили, що сім’я перебуватиме під соціальним супроводом та наглядом із боку служби у справах дітей.

Окрім того, комісія розглянула низку питань щодо здійснення правочинів із нерухомим майном, яке належить неповнолітніми або в якому вони зареєстровані.