Бердичів

міська рада

Положення про порядок надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади

cbc92eaf-0aba-4c17-a936-ca3b1619374a

Положення про порядок надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади

1. Загальні положення

1.1. Положення спрямоване на реалізацію конституційного права громадян на соціальний захист, підтримку рівня життя шляхом надання адресних грошових допомог та визначає порядок надання адресних грошових допомог заресстрованим на території Бердичівської міської територіальної громади громадянам.

1.2. Адресні грошові допомоги громадянам Бердичівської міської територіальної громади надаються в межах коштів, передбачених на ці цілі в бюджеті Бердичівської міської територіальної громади.

1.3. Адресні грошові допомоги не носять постійного характеру, а є додатком до існуючого доходу.

2. Види адресних грошових допомог

2.1. Грошова допомога до днів вшанування подвигу українського народу:

2.1.1. Матеріальна допомога особам з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана 3 ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, вдовам (вдівцям) учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, неповнолітнім дітям, які втратили одного з батьків, смерть якого пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС, до річниці Чорнобильської катастрофи.

2.1.2. Грошова допомога до Дня захисників та захисниць України особам з інвалідністю внаслідок війни, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерац Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО /ООС /Захисників та Захисниць України.

2.2. Адресна грошова допомога громадянам Бердичівської міської територіальної громади, які зазнали різкого погіршення матеріального стану.

2.3. Матеріальна допомога мешканцям Бердичівської міської територіальної громади, що потребують невідкладного та/або оперативного лікування хвороби, що загрожує життю людини.

3. Грошова виплата до днів вшанування подвигу українського народу

3.1. Матеріальна допомога особам з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, вдовам (вдівцям) учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, неповнолітнім дітям, які втратили одного з батьків, смерть якого пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС, до річниці Чорнобильської катастрофи надається згідно з реестрами отримувачів допомоги, сформованими управлінням сім’ї та соціального захисту населення Бердичівської міської ради, відповідно до рішення виконавчого комітету Бердичівської міської ради “Про відзначення роковин Чорнобильської катастрофи”.

3.2. Грошова допомога до Дня захисників та захисниць України особам з інвалідністю внаслідок війни, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх проведення, під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України (далі особи з інвалідністю внаслідок ни та членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО / ООС / Захисників та Захисниць України надається відповідно до рішення виконавчого комітету Бердичівської міської ради.

Списки осіб, які мають право на отримання грошової допомоги, формуються до 14 жовтня управлінням сім’ї та соціального захисту населення Бердичівської міської ради відповідно до актуальної інформації, станом на 14 жовтня, яка міститься в базі даних Єдиного державного автоматизованого реестру осіб, які мають право на пільги.

Грошова допомога не виплачується у разі набуття громадянином статусу особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) після 14 жовтня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Особи, які мають право на отримання грошової виплати до днів Вшанування подвигу українського народу, не мають права на отримання допомоги відповідно до п.4.1 даного Положення.

4. Адресна грошова допомога

4.1. Адресна грошова допомога громадянам Бердичівської міської територіальної громади, які зазнали різкого погіршення матеріального стану

4.1.1. Адресна грошова допомога надається громадянам, які зареєстровані та проживають на території Бердичівської міської територіальної громади та зазнали різкого погіршення матеріального стану в зв’язку з пожежею, стихійним лихом або іншими надзвичайними обставинами, внаслідок чого заподіяно шкоду майну чи здоров’ю постраждалих; хворобою або необхідністю оперативного лікування, за умови що середній сукупний дохід на одного члена сім’ї в розрахунку на місяць менший встановленого законодавством прожиткового мінімуму на дату звернення.

4.1.2. Розмір адресної грошової допомоги не повинен перевищувати встановленого законодавством прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць на дату звернення.

4.1.3. Адресна грошова допомога територіальної громади, які зазнали різкого погіршення матеріального стану, може надаватися не більше одного разу на рік.

4.1.4. Визначення права на отримання адресної грошової допомоги громадянам Бердичівської міської територіальної громади, які зазнали різкого погіршення матеріального стану, та і розмір розглядається на засіданні комісії з надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади відповідно до Положення про комісію з надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади, з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

4.1.5. Підставою для розгляду комісією з надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади питання про надання допомоги Є пакет документів, визначений пунктом 4.3 даного Положення, який подається особисто до центру надання адміністративних послуг (далі ЦНАП) та акт обстеження матеріально-побутових умов проживання заявника, складений уповноваженою особою виконавчого комітету Бердичівської міської ради (далі – уповноважена особа) /старостою Скраглівського старостинського округу.

4.1.6. Протокол засідання комісії щодо надання (відмови) адресної грошової допомоги громадянам Бердичівської міської територіальної громади, які зазнали різкого погіршення матеріального стану, затверджується рішенням виконавчого комітету Бердичівської міської ради.

4.1.7. Рішення щодо надання адресної грошової допомоги громадянам Бердичівської міської територіальної громади, які зазнали різкого погіршення матеріального стану, приймається засіданні виконавчого комітету на Бердичівської міської ради.

4.2. Матеріальна допомога мешканцям Бердичівської міської територіальної громади, що потребують невідкладного та/або оперативного лікування хвороби, що загрожує життю людини

4.2.1. Матеріальна допомога надається громадянам, які зареєстровані та проживають на території Бердичівської міської територіальної громади, потребують невідкладного та/або оперативного лікування хвороби, що загрожує життю людини.

4.2.2. Питання щодо матеріальної допомоги мешканцям Бердичівської міської територіальної громади, що потребують невідкладного та/або оперативного лікування хвороби, що загрожує життю людини, розглядається на засіданні комісії з надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади, відповідно до Положення про комісію з надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади.

4.2.3. Розмір допомоги не повинен перевищувати 2,5 прожиткових мінімумів на одну особу в розрахунку на місяць, встановлених Законом України “Про Державний бюджет України” на дату звернення. В окремих виняткових (екстрених) випадках, враховуючи стан здоров’я заявника, комісія надає пропозицію на розгляд сесії Бердичівської міської ради про виділення збільшеного розміру матеріальної допомоги, але не більше 10 прожиткових мінімумів.

4.2.4. Підставою для розгляду комісією з надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади питання про надання допомоги е пакет документів, визначений пунктом 4.3 даного Положення, який подається особисто до ЦНАПу, акт обстеження матеріально- побутових умов проживання заявника, складений уповноваженою особою старостою Скраглівського старостинського округу, та висновок комісії КНП “Бердичівська міська лікарня” Бердичівської міської ради.

4.2.5. Рішення про надання матеріальної допомоги мешканцям Бердичівської міської територіальної громади, що потребують невідкладного та/або оперативного лікування хвороби, що загрожує життю людини приймається на сесії Бердичівської міської ради.

4.2.6. Матеріальна допомога може надаватися не частіше одного разу на рік.

4.3. Пакет документів, необхідний для розгляду питання щодо надання адресної грошової допомоги

Повний пакет документів подається до ЦНАПу та включає:

1) заява про надання адресної грошової допомоги подається особисто та  рееструється у загальному відділі виконавчого комітету;

2) витяг з реєстру територіальної громади про реєстрацію місця проживання заявника (для внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб);

3) довідка про зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб;

4) довідки про доходи всіх членів сім’ї заявника за 6 місяців перед зверненням;

5) копія паспорта;

6) копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків заявника (фізичним особам, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку в паспорті, копія сторінки паспорта з такою відміткою);

7) довіреність або інший документ, що підтверджує повноваження представника (в разі необхідності);

8) Для розгляду питання про надання адресної грошової допомоги додатково додаються:

  • На лікування: довідка про необхідність амбулаторного або направлення на стаціонарне лікування, видані лікувальною установою;
  • на відшкодування шкоди внаслідок пожежі, стихійного лиха або іншої надзвичайної ситуації: документи, які підтверджують факт заподіяної шкоди внаслідок пожежі, стихійного лиха або іншої надзвичайної ситуації, та право власності на майно, що постраждало;
  • на невідкладне та/або оперативне лікування хвороби, що загрожує життю людини: копії документів з медичного закладу про стан здоров’я підтверджуючих необхідність невідкладного та/або оперативного лікування хворого, хвороби, що загрожує життю людини, кошторису на лікування або інший документ, який підтверджує вартість лікування, виданий лікувальним закладом або аптекою;

9) реєстр банківської установи;

10) інші документи (в разі необхідності).

Копії документів засвідчуються спеціалістом загального відділу виконавчого комітету на підставі оригіналів, про що робиться відмітка.

Відповідальність за повноту прийнятого пакета документів покладається на спеціаліста загального відділу виконавчого комітету Бердичівської міської ради.

4.4. Акт обстеження матеріально-побутових умов проживання заявника

Акт складається уповноваженою особою / старостою Скраглівського старостинського округу безпосередньо за місцем проживання заявника.

Уповноважена особа / староста Скраглівського старостинського округу при проведенні обстеження має право доступу до помешкання, де проживає заявник та до усіх документів заявника, що стосуються вирішення питання надання допомоги.

За достовірність інформації, яка відповідальність Несуть заявник та вноситься до уповноважена акта обстеження, особа / староста Скраглівського старостинського округу, якою складено акт.

4.5. Висновок комісії КНП “Бердичівська міська лікарня”

Висновок комісії КНП “Бердичівська міська лікарня” надається на підставі розгляду копій підтверджуючих документів з медичного закладу про стан здоров’я хворого, про необхідність невідкладного та/або оперативного лікування хвороби, що загрожує життю людини, кошторису на лікування або інший документ, який підтверджує вартість лікування, виданий лікувальним закладом або аптекою, з урахуванням можливості лікування за рахунок коштів обласних та державних програм, з пропозицією щодо суми матеріальної допомоги.

Голова та члени комісії несуть персональну відповідальність за недостовірність даних та надані пропозиції.

4.6. Комісія з надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади

Комісія з надання адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади приймає рішення про надання (відмову) допомоги та визначення її розміру. Рішення комісії зазначаються у протоколі на кожний вид допомоги окремо.

У наданні адресної грошової допомоги може бути відмовлено:

  • якщо з’ясовано, що заявник має додаткові джерела для існування, які не були ним зазначені;
  • якщо заявником навмисно надані недостовірні відомості чи приховано відомості про матеріальний стан, які вплинули або можуть вплинути на рішення щодо надання адресної грошової допомоги;
  • при відмові від проведення обстеження та ненаданні додаткових довідок на вимогу комісії;
  • якщо є можливість лікування за рахунок коштів обласних та державних програм;
  • якщо заявник знаходиться на повному державному утриманні;
  • у разі отримання заявником допомоги з бюджету Бердичівської міської територіальної громади в поточному році.

У разі відмови в наданні адресної грошової допомоги, заявнику надсилається витяг з протоколу засідання комісії.

5. Виплата допомоги

5.1. Фінансування видатків на виплату адресних грошових допомог громадянам Бердичівської міської територіальної громади здійснюється за рахунок коштів бюджету Бердичівської міської територіальної громади.

5.2. Фінансове управління на підставі відповідних рішень Бердичівської міської ради, виконавчого комітету в межах затверджених кошторисних призначень виділяє фінансування управлінню сім’ї та соціального захисту населення на виплату адресних грошових допомог.

5.3. Управління сім’ї та соціального захисту населення перераховує кошти та надає список одержувачів адресної грошової допомоги в банківські установи або відомості державним підприємствам зв’язку за письмовою заявою особи, якій надається грошова допомога.

5.4. У разі смерті заявника допомога не виплачується.

Управління сім’ї та соціального захисту населення Бердичівської міської ради