Бердичів

міська рада

Український Бердичів та литовський Алітус працюватимуть над відновленням співпраці

IMG_20230524_193246

Нещодавно Бердичівський міський голова Сергій Орлюк відвідав литовське місто Алітус, щоб відновити співпрацю між громадами. У 2005 році міста зробили перші спільні кроки у цьому напрямку, однак подальшого розвитку партнерські відносини не отримали. Нині ж із візитом у відповідь до Бердичева прибули заступник мера Алітуса Бронюс Беляускас та радник Саулюс Івошка.

Алітус, зазначив Бронюс Беляускас, уже має позитивний досвід майже шестирічної співпраці із Кременчугом, що на Полтавщині. Нині ж місто зацікавлене у збільшенні кількості українських партнерів та налагодженні із ними економічних, соціальних, культурних, мистецьких зв’язків.

Візитери оглянули Центр надання адміністративних послуг, який функціонує у приміщенні міської ради, ознайомилися із його роботою та переліком пропонованих послуг. Особливо приємно, підкреслили, що ЦНАП обладнано з урахуванням потреб маломобільних груп населення.

На зустрічі із Сергієм Орлюком литовські партнери обговорили життя Бердичева в умовах воєнного стану, його комунальну сферу, економічний потенціал та культурне надбання.

Під час екскурсії містом гості мали можливість самостійно оцінити інвестиційну привабливість громади. Так, Бронюс Беляускас та Саулюс Івошка відвідали ТОВ “Бердичівський пивоварний завод”, ТОВ “Бердичівський хлібозавод”, ТОВ “М’ясовита” і ПРАТ “Бердичівська фабрика одягу”, оглянули умови праці робітників та ознайомилися із асортиментом пропонованої продукції.

Позитивне враження на візитерів справив Музично-драматичний театр на Європейській. Сценічне мистецтво, зазначили гості, є надзвичайно близьким для жителів Алітуса, адже у місті з 1988 року функціонує професійний драматичний театр, який, до того ж, є єдиним у Південній Литві. Тому, переконані, співпраця між бердичівською та алітуською громадами може і повинна включати в себе обопільні гастролі акторів, обмін досвідом, професійними навичками, репертуаром.

Відгук у серцях закордонних друзів також отримали меморіальні місця, присвячені жертвам Голокосту. В роки Другої світової війни у самому Алітусі та навколишніх селах, так само, як і у Бердичеві, нацисти розстріляли сотні євреїв. За словами Бронюса Беляускаса та Саулюса Івошки, вшанування пам’яті невинних жертв війни – це обов’язок усього цивілізованого світу. Жалоба за мільйонами людських життів, наголосили гості, не має кордонів і національностей, а слугує об’єднавчим фактором задля миру, спокою та добросусідських відносин.

Війна, розв’язана російською федерацією проти України, на їхню думку, є несправедливою, підлою, жорстокою і загарбницькою. Тому литовські партнери відвідали Меморіал “Слава Героям!” та віддали шану усім тим, хто загинув за Волю та Незалежність Української Держави.

Наостанок міський голова вручив гостям запрошення на святкування урочистостей Матері Божої Бердичівської та висловив надію на те, що товариські відносини між Бердичевом та Алітусом надалі зміцнюватимуться і розвиватимуться.