Бердичів

міська рада

Як змінюється споживання електроенергії за добу – “Укренерго”

IMG_20221120_145036-pxzp4iifdwyr7p79gwo2jfmsgvvw5g8dy2khd6rzq8

​​Упродовж доби ми постійно користуємось електроприладами. Але робимо це  нерівномірно: вночі та вдень зазвичай працює тільки те, що можна залишити без нагляду, доки ми на роботі або спимо: холодильник, мультиварка, роутер. А от вранці та ввечері, коли вся родина вдома, одночасно ввімкнене світло та працюють пральна машина і праска, бойлер і телевізор з комп’ютером. Взимку до них додається електрокотел на обігрів, а влітку – кондиціонер та морозильні камери для овочів та фруктів.

Усі ці дії диспетчери “Укренерго” бачать на моніторах як єдиний графік споживання. Він нагадує своєрідну кардіограму: ранок і вечір на ньому відображаються як підвищення, а день і ніч – як провали. Якщо дивитися на графік споживання за рік, то такі ж підвищення наші диспетчери бачать узимку та влітку, а навесні та восени вони бачать випрямлену лінію. Так само, як є ранковий та вечірній піки споживання, у році є зимовий та літній піки.

У період піків споживання енергосистема відчуває зростання навантаження. Щоб забезпечити потреби усіх споживачів, теплові та гідроелектростанції збільшують виробництво електроенергії. Однак у час літнього піку споживання на електростанціях проходить масштабна ремонтна кампанія, яка дозволяє підготуватися до наступного опалювального сезону. Енергоблоки, на яких проводять ремонти, деякий час не можуть виробляти електроенергію. Цього літа об’єми робіт будуть більшими, ніж у попередні роки: через російські атаки пошкодження отримали всі теплові та ключові гідроелектростанції. Тобто в минулі роки, коли атомні блоки йшли в планові ремонти і зупинялися для планової заміни палива, їх компенсували потужностями великих ТЕС і ГЕС. Цього року самі ТЕС і ГЕС потребують суттєвих ремонтів після сезону масових ракетних атак, тобто компенсувати виведення в ремонт атомних блоків буде складніше.

Крім того, частина генерації – зокрема, Запорізька АЕС, низка теплових електростанцій – перебувають на тимчасово окупованій території та не доступні українській енергосистемі. Все це разом ускладнює роботу диспетчерів, адже їхня основна задача – слідкувати за балансом між споживанням та виробництвом електроенергії.

Тому енергетики потребують допомоги українців, щоб зменшити навантаження на енергосистему під час ранкових та вечірніх піків. Для цього достатньо дотримуватися простих правил:

–  за можливості, переносити використання потужних приладів з пікових ранкових та вечірніх годин на нічні, коли споживання низьке;

– намагатись не включати одночасно потужні прилади (наприклад, бойлер та пральну машину);

–  не вмикати кондиціонер у пікові години споживання. При використанні кондиціонера – ставити його на вищу температуру, ніж ви звикли;

– кип’ятити стільки води, скільки вам потрібно у конкретний час. Якщо у вас є газова плита – краще кип’ятити воду на ній.

Дотримання цих принципів дозволять більш рівномірно розподілити споживання електроенергії, згладити ранковий та вечірній піки та підтримати енергетиків, які готуються до наступної зими.

НЕК “Укренерго”

Останні новини