Бердичів

міська рада

Розумне споживання електроенергії по-європейськи – “Укренерго”

IMG_20221120_145036-pxzp4iifdwyr7p79gwo2jfmsgvvw5g8dy2khd6rzq8

Цього літа вперше за багато років Запорізька АЕС буде недоступна українській енергосистемі через тимчасову окупацію. А традиційні літні ремонти на електростанціях будуть більш масштабними: через російські атаки пошкоджені всі теплові та гідроелектростанції. Тому ми матимемо менше доступної потужності, ніж зазвичай. Необхідно буде використовувати всі можливі резерви, щоб стабільно пройти літній період.

У Європі, яка теж потерпає від енергетичної кризи, одним із таких резервів стало розумне споживання. На початку 2022 року 41% газу до Європи постачала росія.  До літа 2022 року ціна газ на європейських ринках у порівнянні з докризовим 2020 роком зросла у 3-4 рази, а ціна на електроенергію – удвічі. У відповідь країни Євросоюзу прийняли плани скорочення споживання енергоресурсів, які діють і зараз. Так, у Франції урядовий “план розсудливості” передбачає зменшення споживання електроенергії на 10% до 2024 року. Для цього опалення офісів зменшили до 19 градусів, температуру у спортзалах знизили на 2 градуси, у басейнах – на 1 градус, а також обмежили освітлення туристичних пам’яток та вітрин. Уряд Іспанії заборонив не лише нагрівати приміщення вище 19 градусів, а й охолоджувати нижче 27 градусів – і в будь-яку пору залишати відкритими двері й вікна там, де працює кондиціонер.

Французи підтримали “план розсудливості”, завдяки чому в опалювальний сезон вдалося заощадити 9% від звичного обсягу споживання. Енергосистемі цього вистачило для втримання балансу та стабільного енергопостачання, хоча взимку країна 5 разів знаходилася на межі дефіциту. Іспанія заощадила за рік 3,2% від обсягу споживання. В цілому Євросоюз за опалювальний сезон зекономив 17,7% від обсягу споживання. Після закінчення зими європейські сховища газу були заповнені на понад 55% – це найбільший рівень за десятиріччя. При цьому частка російського газу на ринку впала до 9%.

Розумне споживання – це резерв, який доступний і нам. Для цього достатньо збільшити температуру кондиціонера влітку; зачиняти двері й вікна у приміщеннях, де він працює; не залишати у розетці прилади, якими ви не користуєтесь. І за можливості – обирати енергоефективну техніку.

НЕК “Укренерго”

Останні новини