Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді і до смерті. Гриб – не вовк. Сам нікого не з’їсть. Він може бути небезпечним тільки тоді, коли його з’їдять. Отже, треба знати, які гриби їстівні, а які ні. І знати напам’ять, безпомилково.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро що багато людей роблять висновки щодо цього лише на основі свого гіркого досвіду.
НЕ ЗБИРАЙТЕ ГРИБИ:
– якщо ви не впевнені, що знаєте їх;
– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках;
– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – „бульба” покрите оболонкою;
– з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
– пластинчаті – отруйні гриби маскуються під „шампіньйони”, „печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору.
СИМПТОМАМИ ОТРУЄННЯ Є:
– нудота, блювання, біль у животі, посилення потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ НЕОБХІДНО:
– викликати швидку медичну допомогу;
– промити шлунок випивши 5-6 склянок кип’яченої води, або блідорожевого розчину марганцівки;
– викликати блювоту натиснувши пальцями на корінь язика;
– випити 4-5 таблеток активованого вугілля, коли промивні води стануть чистими.
ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
– вживати будь які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – може прискорити всмоктування токсинів у кишківник.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ ДУЖЕ ВАЖКО ПІДДАЄТЬСЯ ЛІКУВАННЮ.
НАСТІЙЛИВО РАДИМО:
– купуйте гриби тільки у відведених для їх продажі місцях;
– збирайте і купуйте тільки ті гриби, про справжність яких ви впевненні.
Дотримуючись цих нескладних рекомендацій Ви збережете своє здоров’я та здоров’я ваших рідних.
Гол. інспектор Бердичівського РУ ГУ ДСНС України у Житомирській обл. Сергій ГОМОНЮК