Бердичів

міська рада

25 листопада у світі стартує акція “16 днів проти насильства”

16-dniv-2

У 1999 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Щороку в цей день у різних країнах по всьому світу розпочинається акція “16 днів проти насильства”. Основними завданнями є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем – запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ і громадських організацій задля об’єднання зусиль заради захисту прав людини.

Насильство – це одне з найбільш систематичних і широко розповсюджених порушень прав людини. Дане ганебне явище обговорюється в суспільстві, засуджується та останнім часом все менше замовчується. Усвідомлення неприпустимості порушення прав людини – першочергове завдання кожного, а ефективна протидія цьому явищу допоможе зупинити так званий ,,біг поколінь по колу”. Потрібно пам’ятати, що байдужість суспільства до проблеми домашнього насильства виявляється ще гіршою за саме насильство.

Зазначене явище можна подолати лише об’єднавши зусилля, забезпечивши комплексний підхід до їх вирішення: попереджаючи наступні випадки насильства, притягуючи до відповідальності кривдників та надаючи якісну кваліфіковану допомогу тим, хто її потребує.

В цей важкий для країни та українського суспільства в цілому час варто пам’ятати про загальнолюдські цінності, пріоритет захисту людського життя, здоров’я та гідності, недопустимості порушення гарантованих законодавством громадянських прав. Мова йдеться також про запобігання та вчасне реагування на випадки вчинення насильства в сімейному колі, стосовно жінок та дітей, а також торгівлі людьми.

Фахівцями відповідних органів та служб Бердичівської міської територіальної громади, в межах компетенції, вживаються заходи стосовно попередження випадків вчинення домашнього насильства та торгівлі людьми, проводиться профілактична та роз’яснювальна робота як з потерпілими від домашнього насильства особами, так і кривдниками, надаються необхідні соціальні послуги, в тому числі консультування психолога.

За допомогою та консультаціями можна звернутись:

  • Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації тел. 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного)
  • Бердичівський районний відділ поліції ГУНП в Житомирській області вул. Героїв України, 67 тел.: 102, (04143) 4-10-02
  • Відділення соціальної роботи  КУ «Центр надання соціальних послуг» вул. Героїв України, 17 тел.  0687517256
  • Міська служба у справах дітей – пл. Центральна, 1, каб.№33, тел. (04143) 4-12-61
  • Бердичівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – вул. Чорновола, 9 тел.: (04143) 4-14-42
  • Відділ підтримки сім’ї та координації надання соціальних послуг управління сім’ї та соціального захисту населення Бердичівської міської ради (координатор з питань запобігання та протидії насильству) вул. Європейська, 83, каб. №22 тел. (04143) 4-11-12.

Управління сім’ї та соціального захисту населення Бердичівської міської ради